PUBLICITAT

Una visita marcada per un canvi de les relacions amb París

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

François Hollande ha estat magistral, tant en les formes con en el fons. S'ha mostrat un copríncep proper i afable, i ha demostrat tenir una gran talla política i tenir també la lliçó apresa sobre Andorra. El cap d'Estat ha defugit de que França sigui un país protector, que indueix a pensar en feudalisme, i ha deixat clar que el veí del nord és un fidel aliat per a Andorra en un moment en què el nostre país ha d'encarar les negociacions amb la Unió Europea i quan l'OCDE i el G20 estan accelerant el procés per a l'intercanvi automàtic d'informació. El Copríncep francès va voler deixar ben clar que les reformes fiscals i d'obertura econòmica són el camí ha seguir, amb un matís important, que després d'una reforma ve una altra.

Per tant, el copríncep ha encoratjat els polítics andorrans a no tenir por dels canvis. «¿Oi que no heu perdut la vostra identitat?», va preguntar. I amb una metàfora va aconsellar el camí a seguir: «Cal que preserveu les arrels del poble, però també cal que feu pujar l'arbre». Es podria resumir que Hollande considera que el Principat ha d'obrir-se i ser transparent, i que no s'ha de témer a adoptar canvis que potser no són populars.

La visita ha estat marcada també per la càlida rebuda que han dispensat els ciutadans al seu copríncep, que no ha rebutjat el contacte amb la gent per a sorpresa del seu equip de seguretat.

En el seu parlament a la plaça del poble –l'acte més popular– Hollande va deixar anar un missatge molt nítid: «Mai faré ingerències com a copríncep perquè la sobirania és del poble». Molts han de prendre nota. I dos últims apunts: el CDI amb Andorra fa dos anys que estava en un calaix de l'Elisi i no ha estat fins a l'aprovació de l'IRPF que el president francès l'autoritzat. Casualment, ha estat també el moment en què ha fet el viatge a Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT