PUBLICITAT

Dels funcionaris al debat sobre l'austeritat i polítiques socials

EDITORIAL

Era esperada però contínua sent notícia. El cap de Govern, Toni Martí, va anunciar ahir en el Debat d'Orientació Política que la setmana vinent s'entrarà a tràmit parlamentari el projecte de llei dels complements de jubilació de la funció pública. Va fer aquest anunci en el marc de la seva intervenció on va defensar que el Govern no ha fet «reformetes» sinó que ha pres decisions de calat com van ser les retallades salarials als funcionaris. Així, va assegurar que sap que afecta a moltes persones i que té un desgast i en la mateixa línia va parlar de l'acord amb els comuns, que en tres anys deixen de recaptar uns 20 milions d'euros per la congelació de les transferències.

Era notícia esperada perquè ho havia anunciat el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el mateix cap de Govern havia comentat que aquest tema entraria al Consell General. S'ha de reconèixer la valentia de Martí, que en aquest cas ha fet prevaler el posicionament de l'Executiu davant un desgast electoral important perquè la mesura afecta a un col·lectiu tan influent com són els funcionaris.

Ahir va ser el torn dels grups parlamentaris. L'oposició va centrar les seves crítiques contra l'excés de triomfalisme que va transmetre Martí dijous i ho va fer defensant unes polítiques més dirigides als problemes socials, i contrastant i contradient, amb dades, que l'economia estigui en una fase positiva. SDP i PS, amb diferents paraules, van coincidir en assenyalar l'existència de dues Andorres, una instal·lada en la precarietat i la pobresa, i una altra «dels directius amb sous que puguen».

Va sorgir en el debat una reflexió que cal destacar, com és que les polítiques d'austeritat –imposada per Alemanya– no ha fet més que engrandir el problema a Europa i allargar la recessió. El problema és que el Govern no té diners per invertir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT