PUBLICITAT

Un text no tan dur que ha de resoldre una situació difícil

EDITORIAL

El Govern va presentar ahir el projecte de llei de creació i regulació del pla de pensions de la funció pública, que va entrar a tràmit parlamentari dijous passat. Aquest és ja el text definitiu després d'estires i arronses durant gairebé tota la legislatura entre el ministre de la Funció Pública, Jordi Cinca, i els sindicats que representen els funcionaris.

Al final es podria resumir que s'apliquen retallades però que el projecte de llei no és tant dur com al principi es va anunciar. D'una banda el Govern no té altres alternatives si vol assegurar la sostenibilitat del sistema –que vol que s'iguali al que havia el 2001– i d'altra banda l'Executiu ha fet concessions importants per acontentar aquest col·lectiu –cal imaginar que es té en compte el pes electoral que té.

I és que l'Executiu es va trobar amb una patata calenta de molt difícil resolució. Per començar, la caixa on cotitzaven els funcionaris estava buida perquè mai s'havia fet cap aportació, i ara el Gabinet taronja es veu obligat a injectar 280 milions, una xifra alta, és cert, però molt inferior al que s'havia calculat inicialment. Un canvi important és que des de ja desapareix la figura del funcionari, que queda limitada als que ja ho són i als cossos especials. El text també introdueix la figura de l'agent de l'administració de caràcter indefinit, tal i com havia avançat EL PERIÒDIC, i que en realitat és un contractual que, a diferència dels funcionaris, pot ser acomiadat.

El projecte de llei preveu la creació d'un pla de pensions que és voluntari i on l'Executiu aportarà el mateix que el treballador fins a un màxim del 3%. Es pot dir que es tracta d'un projecte de llei just donada la situació catastròfica en què es trobava aquest tema, i lògicament els funcionaris no podien aconseguir-ho tot.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT