PUBLICITAT

Muts i a la gàbia mentre els catalans voten

EDITORIAL

En un dia com el d'ahir, poca cosa es pot dir des del Principat, només mirar com els veïns catalans, i els residents que tenim aquí, voten amb tranquil·litat en una consulta que l'estat espanyol considera il·legal.

Al Principat són moltes les veus a favor d'aquest procés però també en són moltes les veus que no els interessa esgrimint l'argument que això és una cosa dels catalans i que nosaltres no hi tenim res a veure. També, com és lògic, evident i democràtic hi ha gent que està radicalment en contra del que està passant allà.

Però el fet és que en les declaracions públiques, tots els polítics de fora del territori espanyol es mostren molt prudents i no volen comentar el tema, siguin del país que siguin i del color polític que siguin, i les expressions públiques del tema han estat escasses però remarcables.

Mentre el president nord-americà Barack Obama espetegava en un dels seus darrers discursos, amb clara al·lusió al procés català que «els pobles són lliures de decidir el seu futur», l'expresident de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso s'ha manifestat més d'un cop dient que si es crea un nou estat dins Europa, aquest haurà de sortir-ne per tornar a sol·licitar-ne l'accés, cosa contradita per Olivier Bailly, el portaveu de la mateixa Comissió. Altres líders europeus, especialment els de països Escandinaus s'hi han mostrat a favor, o la mateixa Angela Merkel s'ha limitat a dir que era un afer espanyol.

Aquesta és la mateixa resposta consensuada des de la classe política andorrana, que té por de l'estirada d'orelles que pot arribar des de Madrid si es manifesten a favor, però també d'un possible boicot català al país en el cas de mostrar-se obertament en contra de la independència de Catalunya. El cas és que veient el panorama, tard o d'hora la comunitat internacional haurà de manifestar-se, i més si després de les manifestacions de força cívica del catalanisme que ha aconseguit mobilitzar més de dos milions de persones en manifestacions al carrer, i a les urnes, encara que siguin de cartró i minimitzades des de Madrid.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT