PUBLICITAT

El tax free, cada cop més fàcil i més ràpid

L’eliminació del mínim de 90 euros per poder fer el tax free ja va ser una notícia que facilitava encara més l’estalvi de l’IVA en tots els productes comprats a Espanya per residents i andorrans. A partir del gener de l’any vinent, a més, serà obligatori per tots els comerços que vulguin fer tax free disposar d’un sistema tecnològic que permetrà al client parar a la duana i només en pocs segons validar la seva factura. No caldrà ni segell, ni ensenyar el producte. Una sola màquina serà capaç d’enviar la informació al venedor o de validar la compra perquè al banc et retorni els diners corresponents a l’IVA (o a una part de l’impost, segons si s’ha fet a través d’un intermediari o directament amb la botiga). 

Així de fàcil i així de ràpid se suma un motiu menys per comprar al Principat. La rebaixa de, en els millors dels casos, un 21% sobre qualsevol producte fa que per a residents i andorrans sigui més beneficiós comprar al país veí i fer el tax free que donar impuls al comerç intern. És a dir, el que abans feien els ciutadans del país del sud, que pujaven a Andorra a comprar perquè la diferència de preu era molt cridanera, ara s’ha invertit. Ja són pocs els que pugen expressament a comprar i, en canvi, els que viuen aquí acaben obtenint productes més econòmics si els compren fora de les fronteres. 


És evident que tot plegat acabarà tenint una afectació en el comerç intern, encara que de moment els comerciants del país creuen que l’eliminació del mínim de 90 euros no els perjudica. El cert és, però, que mentre el país segueix sense un pla conjunt i coherent per enfocar el comerç i el turisme cap a la mateixa direcció, deixant de banda els vells temps en què la diferència de preu era suficient per cridar les vendes, comprar arreu del món –a través d’Internet– a preus rebaixats o amb el retorn de l’IVA és cada vegada més senzill i més ràpid. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT