PUBLICITAT

Rodrigo Martínez Xef del Beç

«Tenim la cuina oberta perquè ens agrada veure gaudir els clients»

Per Alba Cladellas

Rodrigo Martínez, xef del Beç.
Rodrigo Martínez, xef del Beç.

Rodrigo Martínez és el xef del Beç, un restaurant amb cuina oberta situat a Escaldes-Engordany que ha revolucionat el món de la cuina. Aquest cap de setmana, el Beç participa en la Mostra Gastronòmica d’Ordino.

–Aquest cap de setmana se celebra la Mostra Gastronòmica d’Andorra on vostès participen com a restaurant. Per qui no sàpiga què és la mostra, expliqui’ns què s’hi fa.
–És una mostra gastronòmica en la qual jo fins ara només hi he assistit com a client i em va agradar molt. Tens l’oportunitat de provar plats de restaurants, hi ha activitats per a nens... Recordo que estava tot ple. Ara hi vaig com a restaurant, i en ser el primer any de vida del Beç ens han convidat i hem decidit unir-nos.

–Per què han decidit participar-hi?
–Tot el que tingui relació amb la cuina i els restaurants em sembla molt interessant. A Andorra s’estan començant a fer coses com l’Andorra Taste que arriba a bastant gent, però s’haurien de fer moltes més coses perquè la gastronomia andorrana sigui reconeguda fora de les nostres fronteres i per què no aconseguir que un turista pugi directament per venir a menjar. Estaria bé aconseguir que la gent vegi que Andorra no és només neu i compres sinó que s’hi poden fer moltes més coses. Estem en un bon moment de la cuina andorrana i els cuiners del país i totes aquestes reunions, mostres i propostes que es facin al voltant de la gastronomia són molt interessants, i per això considero que hi hem de ser.

–Hi sol haver restaurants i productors. Què hi faran vostès?
–Nosaltres hi assistim com a restaurant i les persones que vinguin a Ordino podran degustar dues de les nostres grans especialitats.

–Quins són els plats que tenen previst fer durant aquest cap de setmana?
–Un ja no el tenim a la carta i l’altre sí. El primer era un dels més demanats quan el teníem a la carta del restaurant, és una vieira amb tocineta ibèrica i una crema de cogollos, una proposta que és diferent, i també una amanida de contrastos que és clàssica a nivell de gustos, però té les seves sorpreses. Aquest plat funcionava molt a la carta, però vam treure’l per anar incorporant coses noves. L’altre plat és el xai, que va ser record de vendes a l’Andorra Taste. És un xai diferent del qual es pot trobar a la resta de restaurants.

–Quin és el secret perquè un plat causi tant furor?
–Crec que el carinyo i l’amor. Sona molt estrany i fantasiós, però és la veritat. S’ha de tractar el menjar amb molt carinyo i servir-lo quan està bé. Quan fem proves fins que no està al punt que volem no ho posem a la carta i no ho servim.

–Què podem esperar del Beç en aquesta Mostra?
–El que faran els que ens visitin a la Mostra és passar-ho molt bé. Els plats estaran bons i el que toca és gaudir-los. Nosaltres el que volem és veure els nostres clients gaudir i aquest és el motiu pel qual tenim la cuina oberta al restaurant. Jo sempre dic que l’hostaleria està mal pagada a tot arreu, però el millor sou és el somriure d’un client i el seu agraïment. Per a mi és molt difícil treballar en alguna cosa que per molt que tinguis recursos no hi hagi un agraïment espontani. Les cares dels clients ens paguen l’esforç.

–Expliqui’ns quina és la seva especialitat.
–M’agrada fer de tot. Soc molt especial i molt exigent, no sabria dir. L’arròs m’encanta cuinar-lo perquè és un producte molt versàtil i li pots aconseguir molts sabors. Un plat que venem molt al restaurant és el steak tartar, vaig a restaurants i no en trobo cap que m’agradi així com el que fem al Beç. Sobre gustos no hi ha res escrit.

–Quina és la clau per tenir una bona cuina?
–Treballant molt. És com anar amb bicicleta, has d’anar practicant. La primera vegada no et surt igual que si en fas 50. La clau és practicar i tenir moltes ganes d’anar millorant. A mi la cuina m’apassiona i em passo la vida aquí dins per anar perfeccionant.

–En què s’inspira per fer noves creacions?
–Avui dia amb internet i provant restaurants. Abans eren llibres i ara és internet. Sobretot a les xarxes socials com Instagram i TikTok t’ajuden a inspirar-te amb les creacions. Aquí a Andorra no pots anar a un mercat a inspirar-te. Una altra manera són les fires gastronòmiques.

–En un restaurant com el Beç, qui són els encarregats de provar els nous plats per decidir si incorporar-los o no a la carta?
–Tot l’equip prova els plats i ens ajudem per anar fent les coses. Per a mi és molt important la meva dona i ella és qui prova totes les meves noves creacions.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT