PUBLICITAT

El ressò de l'Onze de Setembre a la premsa britànica

ACN
Periodic
Foto: E. A.

El diari britànic The Guardian recollia aquest divendres l'avís del president Artur Mas a la Unió Europea i el govern de Madrid sobre la manifestació independentista de la Diada. «La Unió Europea s'ha de preparar per a la ruptura de països dins de les seves fronteres», assegura el diari que va dir Mas, afegint que el President també va avisar que Madrid «simplement no pot ignorar» el que va passar el dia 11 als carrers de Barcelona. Segons el corresponsal del The Guardian a Madrid, Giles Tremlett, la cobertura de TVE de la manifestació i la disculpa posterior demostren «la creixent desconnexió entre Madrid i Barcelona».

El diari The Guardian assegura que Artur Mas va dir que Brussel·les «tindrà un temps per pensar» sobre totes les qüestions d'encaix d'un nou estat membre a la Unió Europea, alertant que «no tindria sentit que, per unes normes rígides, fos incapaç d'adaptar-se a les realitats canviants».

El text del diari britànic recull les paraules del president català a Madrid dijous, i destaca que per Mas «no hi haurà marxa enrere després de la manifestació». Segons l'article, firmat pel corresponsal Giles Tremlett des de Madrid, el govern català titllaria «d'estúpid» a l'executiu de Rajoy «si intenta ignorar l'aparent desig per més autonomia».

La crònica destaca que Mas va avisar que Catalunya no viu «una febre d'estiu sobtada» i que «el major error seria minimitzar el que està passant». «Va ser molt important a nivell quantitatiu i qualitatiu. El sentiment és que Catalunya no pot continuar en el camí actual, que necessita el seu propi projecte», assegura The Guardian, citant a Mas.

El corresponsal destaca també que TVE «es va disculpar per relegar la manifestació a la cinquena posició a les seves notícies del vespre», una decisió que, segons ell, «demostra la creixent desconnexió entre Madrid i Barcelona».

El diari assegura que Mas s'identifica amb el clam de la gent que va anar a la manifestació però que no hi va anar per les seves «responsabilitats com a president». The Guardian destaca que el President va avisar que «Catalunya necessita un estat» i que «durant anys havia pensat que aquest podria ser l'estat espanyol».

Segons l'article, CiU és «sovint acusada de jugar amb una ambigüitat calculada» en el debat independentista, i assegura que Mas «va suggerir que la independència no era l'única solució». El corresponsal del The Guardian interpreta que Mas va oferir al govern espanyol una alternativa a l'estat propi. «Va implicar que una manera per Rajoy de calmar el creixement en els sentiments separatistes seria acordar un canvi en el finançament, permetent a la regió controlar una major part dels impostos que genera», diu Tremlett.

El text menciona la reunió Mas-Rajoy del dia 20 i diu que Mas «amenaça amb convocar eleccions» si Espanya fa un pas per intervenir Catalunya en el marc del fons de liquiditat autonòmic. Segons Tremlett, Rajoy «està disposat a convèncer els seus socis a l'Eurozona que pot controlar la despesa de les regions» i que per això «ha amenaçat amb intervenir» els que incompleixin.

El debat sobre l'encaix d'una Catalunya independent a la Unió Europea s'ha fet un espai important a la premsa britànica, especialment pels paral·lelismes amb Escòcia i pels comentaris de Brussel·les, ja matisats, que un nou estat quedaria automàticament fora de la UE.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT