PUBLICITAT

JEAN TODT President Fédération Internationale de l’Automobile (FIA)

JEAN TODT: «Un 30% dels accidents del món afecten a vianants»

Jean Todt.
Jean Todt.
El president de la Fédération International de l’Automobile (FIA) i enviat especial per a la seguretat viària de l’ONU, Jean Todt, va oferir ahir a la 33a Universitat d’Estiu la conferència Assolir l’objectiu de seguretat viària a l’Agenda, reduir a la meitat els accidents mortals el 2020. / Per L. R.

–Quins aspectes cal millorar a Andorra per millorar la seguretat a les carreteres?
–És difícil per a mi parlar d’Andorra perquè no ho conec gaire, però penso que ara per ara el país fa una bona feina. És un país petit, amb 70.000 habitants i amb força turistes, però per les xifres que tinc, Andorra és un país que ha tractat bé la seguretat per carretera. En matèria d’educació segurament es pot millorar. No puc respondre sobre com es fan complir les lleis aquí, però sí dir que la xarxa de carreteres són bones i els vehicles també, i a poca distància d’Andorra hi ha una bona resposta per acollir els ferits arran d’un accident.

–Les distraccions per culpa del telèfon mòbil són una de les causes més importants dels accidents de trànsit. Què es pot fer per reduir-los?
–L’aplicació de la llei. Les lleis preveuen les limitacions de velocitat, prohibeixen beure alcohol si s’ha de conduir, prohibeixen també utilitzar el telèfon quan es va en cotxe i tot això s’ha de respectar. 

–Cal apostar per fer lleis i controlar que es compleixin o treballar el problema des de l’educació?
–Tot és important. Evidentment, comença per l’educació a l’escola. Cal educar la població perquè tots els membres esdevindran usuaris a la xarxa viària. I no necessàriament ha de ser un conductor, perquè també hem de pensar en els vianants. És important destacar que un 30% dels accidents del món afecten vianants. Però és veritat que com més aviat eduquem la població per a l’excés a la carretera millors resultats tindrem.

–Encara hi ha moltes víctimes a causa dels accidents de trànsit. Què és el que seguim fent malament?
–En alguns països segueix pujant aquest nombre i en altres baixa. Als països desenvolupats, els darrers 40 anys, el nombre de víctimes s’ha dividit per cinc quan, per contra, el nombre de vehicles s’ha multiplicat per tres: els Governs van intervenir. En canvi, als països en vies de desenvolupament les xifres no deixen d’augmentar i el nombre de vehicles també. Cal actuar de manera urgent. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT