PUBLICITAT

LLUÍS BABI AMBAIXADOR PER LA PAU

LLUÍS BABI: «Volia una millor Constitució per al país»

Lluís Babi, a dalt a la dreta, amb la Coral Casamanya d'Ordino.
Lluís Babi, a dalt a la dreta, amb la Coral Casamanya d'Ordino.
La Federació per la Pau Universal compta amb diversos ambaixadors a Andorra, un dels quals és Lluís Babi. Exconseller general, es confessa desencantat de la política i ara, mentre encara no es jubila, inverteix part del seu temps a la Coral Casamanya d’Ordino (a la fotografia, Babi és a dalt a la dreta). / Per ESTHER JOVER MARTIN

–Què fa la Federació per la Pau Universal a Andorra?
–La Federació per la Pau Universal es va crear el 2005, i els que en formem part són ambaixadors per la pau, des de l’àmbit religiós, esportiu, polític, etcètera. A Andorra som uns 15 que som ambaixadors: la primera va ser Rosa Mari Sorribes. El que passa és que no estem molt actius i, per això, enguany vam organitzar un torneig de futbol, amb el lema Juguem al futbol per la Pau.

–Però alguna cosa fan...
–Participem en diversos camps, un dels quals és el diàleg interconfessional –tot i que ara fa un parell d’anys que no ens reunim amb els representants de les altres religions–, que és una de les bases de la nostra Federació, i és una iniciativa de la Unesco. Una altra de les nostres bases és la família, com una escola de l’amor i una base a través de la qual es pot fomentar la pau. També l’educació i el desenvolupament humà, i el servei als demès i donar-nos pels altres.

–Vostè canta a la Coral Casamanya.
–Sí, és una altra de les activitats que faig per mantenir la música a Ordino, encara que no tinc una gran veu! [riu] Quan em jubili, en un parell d’anys, si la salut m’acompanya em dedicaré més a aquestes activitats.

–La seva família té tradició política, el cognom Babi és conegut.
–El meu avi, el meu pare i jo hem estat al Consell General; el meu germà ha estat cònsol d’Ordino, i també hi ha hagut un conseller del Comú d’Encamp. Una mica sí que hi hem estat! [riu]

–Una família amb ganes de fer coses per a la població.
–Sí, però la política em va decebre després de la Constitució. Vaig participar molt i ser molt crític amb la Constitució, tant que la gent es pensava que no la votaria, però sí que ho vaig fer perquè volia una millor Constitució per a Andorra. Però m’agrada més aquesta que cap! [riu] Després ja vaig deixar la política activa perquè no hi havia unes perspectives a través de les quals jo pogués treballar, amb el sentit que jo crec que s’ha de treballar des de la política.

–Però la política és la clau per contribuir al foment de la pau.
–Sí, i avui, a Londres, fins el dia 9, se celebra la 1a reunió per crear la Federació de Parlamentaris Europeus per la Pau. Jo hi treballat molt per intentar que un parlamentari andorrà hi pogués participar, però com que se celebra enmig del 8 de setembre [Diada de Meritxell] ha estat impossible.

I vostè?
–No, hi podia haver anat com a exparlamentari, però com que no hi va cap parlamentari vigent no ho he cregut necessari. Jo ho vaig deixar l’any 1989, queda molt lluny, i Andorra ha canviat molt a nivell polític.

–Si algú hi té interès, com pot contactar amb els representants andorrans de la Federació per la Pau Universal?
–A l’adreça [email protected].

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT