PUBLICITAT

Judith Avilés Informadora turística de carrer

«Els turistes valoren els informadors de carrer»

Judith Avilés al Centre de Congressos.
Judith Avilés al Centre de Congressos.

Judith Avilés (Andorra la Vella, 2002) és una de les cinquanta persones que treballen d’informadors turístics de carrer a la parròquia d’Andorra la Vella. Amb 16 anys, aquest és el seu primer contacte amb el món laboral.

–Com va trobar aquesta feina?
–Vaig veure que sortien aquestes places i vaig enviar l’edicte al comú. Em van trucar i em van dir que m’agafaven. Em van donar l’uniforme verd per començar a treballar, i aquí estic. 

–Quina és la tasca principal de l’informadora de carrer? 
–Hem d’informar els turistes que passen pel carrer sobre el que ens demanin relacionat amb aspectes d’Andorra la Vella. Si tenen temps i ganes també els has de fer una enquesta en què es pregunta d’on són i que venen a fer a Andorra. 

–A quina zona treballa? 
–Jo treballo a un punt fix, a la zona del Centre de Congressos, a la plaça del Poble, on hi ha els ascensors. 

–Quin horari fa?
–De 10.00h a 15.00h. Cinc hores. 

–Quines són les preguntes més freqüents que li han fet?
–Sobretot pregunten quina és la zona més turística d’Andorra. Si ens ho preguntem els diem que vagin a l’Illa i a l’eix comercial on hi ha les botigues. També pregunten sobre activitats de muntanya, i nosaltres els parlem de Naturlandia i de diferents miradors on poden anar. Els donem mapes i guies perquè es puguin ubicar millor. 

–Hi ha molts turistes que se li apropen directament o ha d’anar a buscar-los? 
–En el meu cas, com que estic a un punt fix, normalment se m’apropen, però els informadors que van pel carrer els han d’anar a buscar per preguntar-los si tenen algun dubte o si necessiten algun tipus d’informació sobre la parròquia. 

–Majoritàriament quina nacionalitat tenen? 
–La majoria son francesos. Els pocs espanyols que hi ha venen a preguntar coses concretes perquè ja han estat al país i se’l coneixen.

–Què pregunten a les enquestes?
–Preguntem si és el primer cop que venen, si venen a comprar o a fer excursions i si venen pel preu o per la qualitat. Encara no sabem els resultats. Els tindrem a finals de mes, quan ho ajuntarem tot. 

–Com reaccionen als turistes a la vostra presència?
–Els turistes valoren molt la feina que fem. Ens agraeixen sempre la informació que els donem. 

–Què li està aportant aquesta feina? 
–He après gairebé tots els noms de carrers i places de la parròquia. Tot i ser d’aquí, de vegades no ens fixem en moltes coses i no sabem gaire del país on vivim. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT