PUBLICITAT

ANA GÓMEZ PARADISTA D'ENCAMP

«En un parell d’hores pots crear el teu sabó»

Per El Periòdic

ANA GÓMEZ
ANA GÓMEZ

Ana Gómez (Algesires, 1961) és una habitual a les parades del mercat setmanal d’Encamp. Demà ofereix el seu primer taller, on ensenyarà com fer sabons i insecticides amb productes naturals. Qui vulgui participar, només s’ha d’inscriure a la parada de flors Jardí de les Valls del mercat encampadà.
 
–Sabons i insecticides ecològics. Expliqui’ns això.
–Bé, és molt senzill. Són sabons i insecticides que tothom pot fer a casa seva amb materials que es poden trobar al supermercat.

–Quins materials es necessiten?
–Per fer el sabó més bàsic, només cal glicerina i olis essencials al gust de cadascú, i una miqueta d’aigua. Es barreja tot, es bat amb una batedora de cuina i ja ho tens.

–Tenen la mateixa efectivitat que els sabons que podem trobar al mercat?
–No. Són millors, perquè els que venen al supermercat són molt tòxics.

–I si es poden fer de manera natural, per què sempre s’utilitzen productes contaminants?
–Perquè la gent no està prou conscienciada en matèria ecològica i també hi ha un gran desconeixement. En general, la societat no confia en productes que no es venen al supermercat.

–Creu que algun dia es podrien fabricar en quantitats industrials?
–Sí. De fet, cada vegada hi ha més botigues bio que aposten per sabons i insecticides naturals. Anem en la bona direcció.

–És viable i rentable que cadascú es faci el seu propi sabó a casa?
–Depén dels materials que vulguis utilitzar, però, per exemple, si ho fas amb oli reciclat de casa, el cost és mínim. Amb un litre d’oli reciclat, un litre d’aigua i 200 grams de sosa càustica, tens sabó per mig any. I si et rentes molt!

–Quant de temps requereix?
–Molt poc. Si s’utilitza glicerina, només s’ha de fer la barreja de productes en un motlle. En un parell d’hores pots crear el teu propi sabó. 

–D’on surt la seva idea de crear sabons i insecticides amb productes naturals?
–M’agrada molt la natura i conec la majoria de plantes. És el meu moment, temps que dedico només per a mi. Crec que em ve de família, perquè som cinc germanes i totes ens dediquem a això. Fins i tot la meva mare ho feia.

–Aquest és el primer taller que farà. Com se sent?
–La veritat és que em van embolicar. Jo normalment tinc una parada al Mercat d’Encamp, però de productes de segona mà. També faig xarops i olis naturals.

–Què vol dir que la van embolicar?
–Que em van dir: Ana, tu que saps d’aquests temes, per què no fas un taller? I com a mi m’agrada fer de tot, vaig dir que sí. No em costa res, però, de moment, només ho faré aquest dia. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT