PUBLICITAT

Miquel Alís: "Les guarderies s'han de finançar pels comuns, els pares i el Govern"

PEPA GALLEGO
ENCAMP

Periodic
Satisfet Miquel Alís, al seu despatx al comú encampadà. Foto: TONY LARA

Miquel Alís fa un balanç d'aquest curs polític i la situació de les finances per què travessa el Comú que regeix. Com sempre, el cònsol encampadà ens sorprèn amb noves propostes com és la d'una nova gestió de les escoles bressol amb un finançament compartit a tres bandes. Sense cap proposta política sobre la taula, Alís acomiadarà aquest consolat i seurà al silló del PS perquè se sent còmode.

--¿Quins són els projectes en els quals està treballant el Comú encampadà i que preveu acabar en aquest consolat?

--Ara estem treballant en l'embelliment d'Encamp i del Pas de la Casa, on estem fent tasques al Carrer Major, i també volem treballar en l'arranjament de les vora-vies que estan en mal estat del poble. Més tard es farà un projecte tal com s'ha fet al Carrer Major, es faran reunions amb els veïns, se'ls demanarà si volen un carrer de vianants o semi de vianants en altres zones comercials, perquè sabem que altres botiguers hi estan interessats. Aquí es faria en el procediment de les contribucions especials, perquè això no representa tanta inversió per al Comú i en podrem fer possiblement el doble del que hauríem pogut fer. A Encamp també s'espera que aquest estiu estigui acabat el projecte de l'embelliment de l'avinguda de Joan Martí Alanis i de l'avinguda de François Mitter- rand que voldríem fer el mateix que en el Pas. També estem treballant per fer l'amfiteatre a la zona del Llac d'Engolasters.

--El gran projecte de Prada de Moles ha sigut l'espina que se li ha quedat clavada.

--Sí i em sap molt greu. Atesa la situació econòmica del Comú, el projecte haurà d'esperar; no dic que s'arxivi, però haurà d'esperar més temps, segurament al proper consolat. El que no podem i no vol fer el Comú és endeutar l'Administració amb un deute que no pugui ser assumible.

--¿Com pensa que pot notar el veí d'Encamp el nou finançament que estan proposant des dels comuns, on es preveu que els serveis siguin autofinançats?

--El veí d'Encamp entén que estem en un període de crisi. No podem anar a un endeutament indefinit i sense límit. Per exemple, l'aigua potable, el manteniment i les inversions que fa el Comú, s'hauria d'autofinançar. Es paga molt menys del que li costa al Comú. Hem modificat aquest any els preus i ara a Encamp el que més consumeix, més paga. Si parlem de les activitats esportives i culturals, tot el que és per a la joventut mirarem de no tocar-ho, però per als adults hauran de pagar el monitor. Això no vol dir que si una persona que ha fet una activitat no pot pagar-la, el Comú ja trobarà la fórmula per poder-la ajudar.

--¿Què passarà per exemple amb el servei de les escoles bressol?

--Per a mi és el primer servei social de tots que ha de donar un Comú. Aquest servei s'hauria de dividir en tres parts. Una part que és la de guarderia que l'haurien d'assumir els pares, és a dir, el menjador i el temps de guardar-lo. La part dels locals l'ha de posar el comú. Però la tercera part és la que es refereix a l'escola bressol, la part educativa que el Govern l'hauria d'assumir, perquè educació fa part del Govern. Cal dir que a Encamp els pares paguen més de 300 euros per nen al mes, i el Comú en paga 500. A Encamp s'ha creat un consell consultiu on es controla si totes les despeses que són a l'escola bressol són necessàries o es poden reduir. Aquí a més hi ha els pares, educadors i representants del Comú, amb l'objectiu de poder baixar el cost que suposa cada nen.

--S'ha parlat que hi ha un excés d'ús de l'escola bressol del Pas.

--És l'únic servei d'escola bressol del país que obre els set dies de la setmana durant tot l'any. Els pares treballen tot l'any i és necessari. Però perquè no es produeixi aquest excés, el que estem estudiant és la manera de fer pagar de manera especial el setè dia, que no té perquè ser diumenge. Es preveu reunir-se amb els pares per aplicar-ho per al curs vinent, però encara no està decidit.

--Ara estan en converses per la Llei de transferències i per l'aplicació dels impostos comunals. ¿Què n'opina?

--Hi ha gent que diu que és un regal que ens fa el Govern. Això no és veritat. A l'origen de les transferències, jo hi era. Primer va haver una definició de les competències i un traspàs d'aquestes del Govern cap als comuns, amb carreteres secundàries, poliesportius, camps de neu. I ara l'assumim els comuns. Després va haver les transferències, els diners per assumir les competències No és cap regal. Pel que fa als impostos, no tots els comuns aplicarem el mateix percentatge, sinó el que volem és aplicar-los tots de la mateixa manera. Hi haurà un llistat d'impostos que aplicarem tots a Andorra. Però cada Comú decidirà la taxa.

--¿Cap on pensa que ha d'anar la manera de gestionar els comuns?

--Cada dia més un Comú s'ha de gestionar com tothom gestiona la seva casa. Quan es crea un endeutament, s'ha de saber com es paga. Tot i això, al Comú hi ha activitats com per exemple el Funicamp, amb un dèficit de 2,7 milions d'euros, que si fos una empresa privada, el tancaria, però el Comú no pot tancar-lo perquè és una millora per a tot el poble. Aleshores s'ha de trobar la fórmula per trobar aquests diners necessaris. És a dir, s'ha de gestionar com una casa però mirant l'interès del poble.

--¿Què li deu l'Administració general al poble d'Encamp?

--El Govern ha invertit poc en 14 anys liberals. Ara fa sis anys, quan vam entrar, volíem fer la residència per a la gent gran; no n'havia parlat mai, el Govern, d'aquest assumpte. El que estem contents és que a partir del fet que nosaltres en van parlar, el Govern va fer la residència d'El Cedre. Com a Comú no podem tirar endavant aquesta residència perquè ha de ser declarada d'interès públic i això només ho ha de fer el Govern. Nosaltres oferim al Govern el terreny i el projecte quan el Govern consideri que falten llocs per a la gent gran. Però aquesta oferta és vàlida fins al final del nostre consolat, nosaltres no volem comprometre els consolats que vinguin. Pel que fa a educació, falta l'ampliació del Lycée i també la nova Escola de Maternal i de Primera Ensenyança.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT