PUBLICITAT

La Policia té una vintena de casos oberts per blanqueig de diners

  • Molts expedients tenen més de deu anys i depenen d'altres països
  • El delicte ha evolucionat a crear societats pantalla per legalitzar els ingressos
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un agent de la Policia andorrana efectua un control. Foto: ORIOL LLAURADÓ

El Grup de Delinqüència i Blanqueig de la Policia d'Andorra té oberts una mitjana de 20 casos. Es tracta de casos que tenen l'origen d'investigació en un compte bancari. "A Andorra no se sol controlar el delicte important, sinó la conseqüència", va explicar el cap d'aquest departament policial, l'oficial Torres. Alguns d'aquests casos fa més de deu anys que estan oberts i no es tanquen perquè encara hi ha comptes bloquejats i d'altres perquè tenen línies d'investigació obertes en altres països. Pel que fa a la delinqüència organitzada, els delictes de targetes falses són els més nombrosos. La Policia andorrana ha professionalitzat la seva investigació al llarg dels anys i té un intercanvi d'informació directe amb els comerciants i agents que puguin estar implicats i afectats en aquests delictes.

El procediment d'un cas de blanqueig de diners sol ser molt llarg perquè implica diferents països i amb les comissions rogatòries i el desenvolupament del cas amb més implicats suposa per als departaments policials una acumulació d'informació que després haurà de servir per fer un informe final. Iniciada la investigació, a través de la Unitat d'Intel.ligència Financera (UIF), la Batllia, les comissions rogatòries internacionals i fins i tot cossos policials d'altres països, s'activa un pla de treball.

L'inici de la investigació comença amb el recull d'informació i la cooperació amb altres agents policials, continua amb les detencions i bloquejos de diners i de moviments i finalment s'acaba amb un informe policial.

"Al ciutadà de a peu no li afecta el delicte de blanqueig de diners, no crea alarma social, no tenen consciència del mal que fa a Andorra per exemple si es canalitza a través de compra d'immobles provocant un augment del preu en el mercat", va explicar Torres.

EVOLUCIÓ DEL BLANQUEIG
Des del 2001 la Policia ha notat que ha crescut exponencialment els delictes pel blanqueig. Sense poder-ho reflectir en detencions perquè solen ser casos internacionals, el que sí que es pot dir és que hi ha un augment de comptes bancaris bloquejats. Aquesta infracció també ha evolucionat. Abans el delicte principal era el tràfic d'estupefaents i ara amb el nou Codi Penal s'ha ampliat el concepte del blanqueig en més casos. Abans els ingressos als bancs provinents del tràfic de drogues es feien en efectiu. L'actualitat del blanqueig ara és una altra. Els diners procedeixen de la corrupció urbanística i molts cops són ingressats a través de societats pantalla que simulen una activitat lícita.

Durant el temps els mecanismes de control també s'han intensificat i professionalitzat amb un suport legal que ha anat creant-se. Així no només els bancs estan en el punt de mira, sinó també altres agents com les immobiliàries i advocats que s'han convertit en molts casos en agents interessats d'aquestes xarxes de blanqueig. Aquest any 2010 ja han estat dos persones les detingudes per la Policia al Principat per delicte de blanqueig; l'any passat en van ser tres. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT