PUBLICITAT

Experts en sòls adverteixen del risc d'erosió a tot el Pirineu

  • El despoblament d'algunes valls contribueix a la degradació del terreny
  • Els cursos de la UdL a la Seu compten amb un curs de fotografia amb Bou
IGNASI CERVERA
LA SEU D'URGELL

Periodic
La serralada del Cadí. Foto: EL PERIÒDIC

L'estudi del sòl de muntanya i la fotografia professional són alguns dels temes que està presentant aquests dies la Universitat d'Estiu de la UdL dins dels cursos que s'imparteixen a la Seu d'Urgell.

Experts de les Universitats de Lleida, Politècnica de Madrid i Autònoma de Barcelona, el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, la Universitat d'Innsbruck i la Fundació Marcel Chevalier d'Andorra han participat al Congrés Internacional de Sòls, que commemora els 15 anys del curs d'estiu més veterà de la UdL, el d'estudi del sòl de la Cerdanya. Els ponents van mostrar la seva preocupació pel despoblament de moltes zones de muntanya, les variacions en els usos del sòl o el canvi climàtic, que contribueixen al deteriorament i a l'erosió.

Rosa Poch, professora de la UdL, destaca que l'abandonament de conreus i el consegüent augment de la massa forestal, l'expansió de zones residencials o la construcció de camps de golf "són negatius per a la conservació dels sòls". "D'aquí que calgui conèixer els diferents tipus de sòl d'un territori per engegar o no determinades actuacions", assenyala. Paral.lelament, la quinzena d'alumnes inscrits en el taller que imparteix el fotògraf igualadí Josep Bou a la Seu d'Urgell aprenen les claus per abordar projectes fotogràfics de temàtica urbana d'una manera eficient. Bou és membre fundador de l'Associació de Fotògrafs Professionals d'Espanya i medalla d'or del Festival de Nova York. L'autor creu que "retratar una ciutat és una de les maneres més completes d'aplicar les característiques creatives de la fotografia a un objectiu temàtic concret". Per això, cal documentar-se prèviament sobre l'escenari de les instantànies.

DIVERSES COL.LABORACIONS
Josep Bou, creador i director del certamen anual Passanant Foto, ha col.laborat amb publicacions com ara Stern, La Foto, El País, La Vanguardia, Marie Claire i Cosmopolitan. La seva obra s'ha pogut veure en noranta exposicions, entre les quals Sonimag i La Primavera Fotogràfica. Amb vuit llibres publicats, el fotògraf anoienc ha fet d'assessor de Kodak i Agfa i ha dirigit documentals i videoclips d'artistes com ara Carlos Núñez, Manolo Garcia, Vicente Amigo i Estopa.

PROJECTES FOTOGRÀFICS
El taller que imparteix la Universitat d'Estiu de la UdL permetrà als alumnes realitzar un projecte fotogràfic sobre la Seu d'Urgell, els resultats del qual es presentaran en una exposició l'any vinent. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT