PUBLICITAT

Albà es dóna dos mesos per firmar els primers acords internacionals

  • Barceló i Salvadó acompanyen el representant d'Ordino Studios a la junta directiva de l'entitat
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president de la Sdadv, Jordi Albà; el vicepresident primer, Jordi Barceló, i el segon, Albert Salvadó Foto: EL PERIÒDIC

El primer consell d'administració de la Societat de gestió col·lectiva de drets d'autor (Sdadv) va complir ahir el tràmit i va escollir la junta directiva de l'entitat: tres candidats concorrien a la presidència –Jordi Albà, en representació d'Ordino Stduios; el novel·lista Albert Salvadó, i el compositor Jordi Barceló– però al final es van posar d'acord per presentar una llista de consens en què es van repartir els càrrecs: Albà com a president; Barceló com a vicepresident primer, i Salvadó com a vicepresident segon, amb el gerent de la Fundació ONCA, Josep Farràs, en funciona de secretari. No hi haurà, de moment, director general –una figura prevista però no obligatòria, i que és responsabilitat del Consell d'administració nomenar o no– i tots tres seran càrrecs no remunerats.

S'han acabat, per tant, els preàmbuls administratius, i la junta ja es pot posar a treballar. La prioritat, diu Albà, és començar a firmar com abans millor convenis de reciprocitat amb les societats anàlogues de la resta del món civilitzat –de fet, Andorra era fins ara l'únic país europeu on no existia una societat d'autors. El president de la Sdadv s'ha donat un termini de dos mesos perquè les gestions comencin a donar fruits, però assumeix que serà un camí «llarg i laboriós» –de fet, l'entitat disposa de dos anys de marge per organitzar la gestió efectiva dels drets d'autor dels seus associats– en què la Sdadv comença literalment de zero, perquè ahir era també dia de traspàs de la documentació en mans del Govern generada durant el procés constituent, i el president va assegurar que no hi ha cap acord firmat.

Ni un. Ni tant sols amb Egeda, l'entitat que gesitona els drets dels productors audiovisuals espanyols. Queda per a més endavant la determinació de les tarifes que s'aplicaran als usuaris –tot i que segons Albà, «serem molt curosos, tindrem en compte la realitat del país i el procés d'implementació no serà traumàtic, d'un dia per l'altre»– així com les quotes que hauran d'abonar els socis i que es destinaran a despeses d'adminstració. De moment, la Sdadv funciona amb un fons de 100.000 euros aportat pel Govern. La junta es reunirà en endavant amb periodicitat mensual.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT