PUBLICITAT

DA vol garantir fins els 12 mesos la cotització reduïda dels emprenedors

  • Els canvis a la llei de la CASS s'han d'aprovar abans del 30 de juny, quan acaba la moratòria actual
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els consellers demòcrates, Xavier Montané i Sílvia Calvó expliquen les esmenes presentades al projecte de llei de modificació de la CASS, ahir Foto: ÀLEX LARA

El Grup Parlamentari Demòcrata ha decidit posar fil a l'agulla en relació a l'actual situació d'aquelles persones que han iniciat o iniciaran una nova activitat empresarial. D'aquesta manera presentaran set esmenes al projecte de llei de modificació de la CASS que, entre d'altres mesures, ha de permetre una rebaixa de la base de cotització dels autònoms.

DA pretén ampliar, en relació al projecte inicial proposat pel Govern, el període de temps que el col·lectiu pot gaudir d'una cotització reduïda. Segons la iniciativa legislativa demòcrata, a partir que la llei entri en vigor es garantiran 12 mesos de reducció de cotització per als emprenedors que hagin decidit iniciar una nova activitat. En el cas, per exemple d'una persona que fa 10 mesos va començar una nova activitat, se'n podrà beneficiar de la mesura durant 12 mesos. Si el professional porta exercint 23 mesos, només tindrà dret a 1. Per tant, la nova normativa no té efectes retroactius.

El conseller Xavier Montané va recordar que aquesta modificació s'hauria d'aprovar abans del 30 de juny, que és quan acaba la moratòria aprovada anteriorment i entraria en vigor la norma vigent sense les cotitzacions reduïdes que es van crear tenint en compte l'actual situació de crisi econòmica.

AUTÒNOMS / Ara els treballadors per compte propi que s'acullen a la cotització reduïda paguen un 25% menys que la cotització normal, i per això han d'estar en els dos primers anys d'activitat o que els seus beneficis no arribin als 24.000 euros anuals. Per poder cotitzar necessiten presentar en l'exercici econòmic anterior, un resultat inferior als 24.000 euros, així com una xifra de negoci inferior a 150.000 euros per als negocis relacionats amb serveis professionals i empresarials i a 300.000 euros per a la resta de negocis. Per determinar aquests imports s'aplica la normativa comptable vigent amb els ajustaments positius resultants de considerar totes les retribucions en favor del titular de l'activitat i de les altres persones que hi treballin i convisquin amb el titular. Els autònoms paguen en aquests moments en règim general uns 400 euros per aquells amb uns beneficis anuals superiors als 24.000 euros. En el cas de tots els altres s'apliquen reduccions adaptades a la facturació anual i resultats. Els trams quedarien establerts entre els 98,87 euros i els 299,61 euros de cotització mensual.

Les primeres modificacions de la llei de la CASS d'aquesta legislatura per donar més facilitats de cotització als autònoms van ser aprovades pel Consell General el 29 de desembre del 2011.

BRANCA DE JUBILACIÓ / DA també ha presentat a tràmit parlamentari la possibilitat que tots els nous emprenedors es puguin acollir a la cotització voluntària de la branca de jubilació, independentment de l'edat que tingui la persona que ha decidit posar en marxa una nova activitat empresarial. D'aquesta mesura també hi podran gaudir totes aquells treballadors que s'han quedat sense feina.

ALTRES CANVIS / Una altra de les esmenes al projecte de llei de modificació de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social fa referència a la situació dels socis-assalariats que podran cotitzar, sense limitacions, en funció del salari, eliminant la limitació de tenir com a mínim un 20% de l'empresa i un resultat superior a 24.000 euros anuals.

Els demòcrates a més han presentat una esmena per aclarir que si una persona major de 50 anys es queda a l'atur i opta per cotitzar de forma voluntària mitjançant el règim especial, si tornés a trobar feina, pugui tornar al règim normal.

REGULARITZACIÓ / A més el grup demòcrata presenta una disposició transitòria del projecte de llei en relació a la regularització de la situació dels autònoms format en l'actualitat per uns 6.000 treballadors per compte propi. Al respecte, es dóna a aquestes persones un termini fins al 30 de novembre per fer efectiva la prerrogativa per a aquells que encara no s'han adaptat a la llei.

La consellera Sílvia Calvó va assegurar, però, que aquesta mesura no és una nova moratòria, sinó que les cotitzacions s'hauran de pagar a partir de l'1 de juliol, que és quan es vol que entri en vigor la llei.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT