PUBLICITAT

Martí reitera la voluntat de tenir en aplicació el marc fiscal el 2015

  • El cap de Govern explica els reptes econòmics davant l'assemblea parlamentària
EL PERIÒDIC
ESTRASBURG

Periodic
Martí pronuncia el seu discurs davant l'hemicicle d'Estrasburg, ahir Foto: SFG

L'objectiu és «culminar l'arquitectura del nou sistema fiscal andorrà abans del final de l'actual legislatura, que finalitza el 2015». Aquesta és una de les frases que el cap de Govern, Toni Martí, va pronunciar ahir davant l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa. D'aquesta manera reiterava el compromís de tenir en aplicació l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) –que és l'impost que falta per completar «l'arquitectura fiscal»– durant aquesta legislatura per així tenir un sistema «completament homologable, amb un equilibri raonable entre imposició directa i indirecta, amb unes bases tributàries àmplies per evitar llacunes i uns tipus impositius moderats que garanteixin la competitivitat de la nostra economia».

Malgrat establir el 2015 com a data límit per tenir la maquinària en funcionament, això no canvia el calendari del Govern, segons Martí, doncs la seva intenció continua sent la d'entrar el projecte de llei de l'IRPF a tràmit parlamentari «abans del debat d'orientació política», que serà el 20 i 21 de juny. I la voluntat del cap de Govern es que es voti a partir del setembre i que pugui ser d'aplicació l'any vinent, el 2014.

En el seu discurs, el cap de Govern va exposar abastament els passos fets per Andorra els darrers anys en el camí de la transparència i l'homologació, assenyalant la velocitat amb la que s'han fet els canvis. «En quatre anys Andorra haurà passat d'un sistema fiscal que podríem qualificar de sui generis i basat únicament en la imposició indirecta, a un sistema fiscal completament homologable».

Però Martí no va parlar només de fiscalitat, defensant sempre la imposició «moderada», sinó que va valorar que cal homologar el sistema econòmic, que el model de creixement «tenia tres mancances fonamentals»: «tancat i endogàmic», «no homologable» i «poc diversificat». Així va parlar del procés d'obertura econòmica engegat, que ha de permetre també la diversificació, i també de l'encaix amb Europa, descartant l'adhesió a la Unió Europea i apostant per entrar a l'Espai Econòmic «o similar». Però tot això no vol dir renunciar a «allò que ens fa únics», i va defensar la necessitat d'homologar el model andorrà potenciant-ne les especificitats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT