PUBLICITAT

Actua treballa perquè Andorra sigui una plaça e-commerce

  • Missé afirma que «cal atacar el tema de la duana específicament per al comerç electrònic»
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

El secretari d'Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, en resposta a les demandes que la Cambra de Comerç va exposar en la presentació de l'enquesta del segon semestre del 2013, va explicar que actualment la Iniciativa Actua té «molt en primera línia que hem de promocionar Andorra com a destí de comerç electrònic». Missé va explicar que en aquest àmbit «tenim un nínxol de competitivitat i estem intentant veure quines mancances tenim a nivell de serveis i quines mancances a nivell d'enviaments, fiscalitat, etc. per crear un entorn que faciliti tot el tema del e-commerce».

El Govern va presentar el passat mes de març la Llei de l'espai digital, que té com a objectiu atreure operadors al Principat i crear un entorn jurídic segur per ser atractius. Però el comerç electrònic, segons el secretari d'Estat, «va molt més enllà de la Llei i de la seguretat» i parla de crear un «entorn favorable». Aquest, «ha de tenir evidenment la regulació específica i protecció als consumidors que en certa manera busca aquesta llei de l'espai digital», però, «perquè puguem fer e-commerce real, hem de tenir una sèrie de serveis, que a data d'avui no són possibles, com la venta online en determinades plataformes o determinats serveis de pagament». Missé va afegir que «evidenment que hi ha empreses que estan trobant la forma de fer-ho, però no hi ha una forma fàcil».

LES MANCANCES/ «Cal atacar específicament el tema de la duana per l'e-commerce», va afirmar Missé, que va afegir que «sabem que hi ha una problemàtica associada a l'exportació, que aquí no som competitius i que altres països de l'entorn poden ser-ho més que nosaltres». Amb el tema de l'exportació, «sabem que hi ha un tràmit duaner que afegeix un cost al producte. Duaner entés en les dues duanes» i «estem analitzant quina solució és pot aportar». Però «simplificar-ho en una sola problemàtica o un sol aspecte és difícil», va afegir Missé, que va dir que per molt que solucionis el tema de la duana, «si no tens operadors és difícil que siguis competitiu en e-commerce, i per molt que siguis competitiu en el tema de la duana, si no has creat el marc regulador escaient a la vegada, passarà el mateix».

 

LA SEGURETAT/ Pel que fa al marc regulador, des de l'àrea de delictes tecnològics de la Policia van alertar que amb la Llei de l'espai digital el Govern «no ha valorat suficienment quines infraestructures de seguretat hi ha d'haver darrera per donar garanties a les empreses que s'intal·lin aquí» i creuen que és necessari un Centre de Protecció d'Infraestructures Crítiques per tal de garantir la seguretat. Missé va dir que «també estem contemplant el tema de la seguretat» i va afegir que «sabem que tot equipament o tota millora en el que sigui infraestructura tecnològica i en comunicacions digitals, ha de venir acord de les mesures de seguretat escaient que donen seguretat a les empreses que presenten aquest tipus de servei». Pel que fa a la necessitat d'un Centre de Ciberseguretat, el secretari d'Estat va dir que «possiblement»és necessari, i va explicar que «he tingut empresaris aquí que ens han ofert aquesta possibilitat i ens han vingut a explicar amb experts la necessitat de disposar d'un Centre de Ciberseguretat si hi ha d'haver una aposta per la tecnologia i sobretot en temes e- commerce». Així doncs, «és un element més que tenim en compte dins tot el ecosistema que representen les noves tecnologies que hem de valorar», però va afegir que «cal ponderar bé la balança, i veure quina inversió requereix aquets tipus de centre respecte al volum real que tenim».

Des de delictes tecnològics també van posar sobre la taula el problema de determinats buits legals del país els quals es poden aprofitar per crear negocis online, com és el cas de la revenda, i que pot comportar conflictes amb països europeus on aquesta està prohibida o tenen una legislació diferent. En aquets sentit la Policia va parlar de la necessitat d'establir convenis, però el secretari d'Estat va respondre que «no tinc constància que això s'hagi tractat, això no vol dir que no s'hagi fet».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT