PUBLICITAT

Els andorrans són el col·lectiu amb més aturats inscrits a Ocupació

  • El nombre de persones sense feina baixa un 16% en relació al juny i un 18% en relació al juliol del 2013
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La façana del Departament de Treball que acull el Servei d'Ocupació, al carrer Ciutat de Sabadell Foto: TONY LARA

Els andorrans ja són el col·lectiu amb més aturats inscrits al Servei Ocupació amb 248 persones en recerca de feina i els espanyols és el segon col·lectiu d'importància amb 217 aturats. De fet, els andorrans i residents amb més de 20 anys al país (328), sumen 545 aturats i representen el 78% de les 694 persones inscrites al servei, segons les dades del juliol passat publicades ahir pel Departament d'Estadística del Govern. No obstant això, l'estadística també aboca la dada positiva del retrocés del nombre d'aturats en 132 persones, un 16% menys que el passat juny i un 18% menys que el juliol de l'any passat. Altre aspecte positiu és que el nombre de llocs de treball oferts a finals de mes era de 301, cosa que representa un lloc de treball per cada dues persones inscrites al servei, mentre que l'any passat hi havia quatre persones inscrites per oferta de treball. A més, Ocupació va tramitar 78 contractacions de les quals tres es van fer gràcies als programes de foment i 33 a través del programa de treball temporal. En quant a les persones que busquen una millora laboral a finals de juliol passat el servei, en va comptabilitzar 179 o sigui un 8% menys que el juny i un 14% menys que el juliol del 2013.

perfil i prestacions / Si els andorrans ja són el primer col·lectiu sense feina, no és el que rep més ajudes socials. Dels 217 aturats espanyols, 45 reben ajudes. Els portuguesos amb 108 aturats és el segon col·lectiu ajudat amb 38 beneficiaris i finalment, els andorrans amb 248 aturats sumen només 27 beneficiaris. Sigui com vulgui, el nombre global de persones que reben la prestació econòmica per desocupació involuntària és de 125, mentre que el juny passat era de 114. Els beneficiaris de la prestació augmenten en un 10% respecte al mes anterior i es mantenen en el mateix nivell que el juliol de l'any passat, tot i la reducció del nombre d'aturats.

En quant al perfil dels aturats, les persones que tenen entre 40 i 59 anys segueixen malauradament liderant el rànquing amb 314 persones sense feina. Amb tot, els joves tampoc no es queden gaire lluny. El segon grup d'importància és el d'edats compreses entre els 26 i 39 anys amb 171 aturats, i segueix el grup de 18 a 25 anys, amb 116 aturats més. Els aturats són principalment homes (413) i representen el 60% de les persones inscrites en recerca de feina.

progressió / El Departament d'Estadística també pondera les demandes d'alta al Servei d'Ocupació a final de mes, i explica que en els darrers 12 mesos la mitjana és de 873 demandants en recerca de feina i 194 en recerca de millores laborals. Aquestes dades aboquen una progressió negativa respecte al mateix període de l'any anterior del 15% pel que fa a demandants a l'atur. En canvi, la progressió augmenta en el 6% en el cas dels demandants que volen canviar de feina. En quant als llocs de treball oferts també experimenten una progressió positiva notable respecte al mateix període de l'any anterior, i les ofertes creixen en un 30%.

El nombre d'assalariats es manté / El Departament d'Estadística també va publicar les dades de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), actualitzades el passat mes de maig, quan el nombre d'assalariats era de 33.298 persones, cosa que significa una variació positiva del 0,3% respecte al maig del 2013. No obstant això, la mitjana d'assalariats d'acord amb les dades dels últims 12 mesos era de 35.045 persones amb variacions negatives del 0,7% respecte el mateix període de l'exercici anterior. Perden llocs de treball el sector de l'agricultura, la ramaderia, la caça i la silvicultura (–9,4%), Educació (–3,2%) i la producció i distribució d'energia elèctrica, gas i aigua (–3,1%).

El sector de la construcció manté la variació a la baixa tot i que en un degoteig menor del –3,2%. En canvi, creixen els sectors d'activitats immobiliàries i serveis empresarials (5,4%), el sistema financer (3,3%) i l'Administració pública i la Seguretat Social (2,7%).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT