Escaldes-Engordany
López proposa situar en 1,5 milions el pressupost de la Vall del Madriu
La coalició progressista creu que els 200.000 euros que es destinen actualment són insuficients
El candidat a cap de Govern de la coalició progressista formada pel PS, els Verds, Iniciativa Ciutadana i Independents, Pere López, va afirmar ahir davant de l’entrada del Madriu d’Escaldes-Engordany que una de les propostes de la formació és incrementar el pressupost anual de la Vall del Madriu-Perafita-Claror a 1,5 milions d’euros anuals, una xifra molt per sobre dels 200.000 euros que s’hi destinen actualment.
Tot i els molts centímetres de neu que van cobrir la zona i que no van deixar de caure, el candidat va estar acompanyat de varis membres de la llista de la coalició com la número dos, Rosa Gili, o el número u per Encamp, David Rios. López va assegurar que «no pot ser que l’espai que té més valor històric i que és reconegut internacionalment» rebi una subvenció «tan baixa», i que «en comparació amb altres partides pressupostàries, creiem que alguna cosa s’està fent de manera desencertada.
Tot i que López va admetre que encara cal fer una estimació més acurada, el milió i mig d’euros seria una bona xifra per dotar-lo de pressupost per a la seva conservació, difusió i promoció». De fet, des de la formació asseguren que l’objectiu és que «l’espai Madriu-Perafita-Claror sigui un referent d’atractiu turístic i d’identitat nacional».
Un altre dels objectius de la coalició progressista és la d’impulsar un Pla Estratègic dels Parcs Naturals d’Andorra que agrupi tots els actors implicats per a impulsar la marca Parcs d’Andorra i per a «desenvolupar tot el seu temporal». Aquestes mesures han de millorar la seva gestió i ha de servir com a impuls per buscar noves fonts de finançament per fer-los menys dependents dels fons públics.
Polítiques pel medi ambient / A més d’aquestes, la coalició progressista recull en el seu programa altres propostes en relació al medi ambient. Entre d’altres, proposen elaborar una Llei de patrimoni natural que permeti definir i catalogar els diferents espais protegits, determinar-ne la importància ecològica, coordinar la regulació entre Govern i comuns i establir els plans de conservació, ús sostenible i formació.
En aquestes polítiques també hi afegeixen la defensa i protecció dels animals, amb la voluntat d’impulsar una llei de protecció incorporant criteris de benestar animal i millorant i endurint la tipificació dels maltractaments i abandonaments com a delicte a incloure dins el codi penal. A més, la formació liderada per Pere López també vol aplicar i adequar les normatives europees en protecció d’animals, siguin de companyia, domèstics, salvatges o de producció. Per últim, i en relació també a la defensa i protecció dels animals, proposen crear el Consell assessor per a la protecció de la biodiversitat format pel teixit associatiu i la societat civil que s’encarregarà, entre d’altres, d’establir els instruments necessaris per evitar els abandonaments o els maltractaments, o el disseny de campanyes de sensibilització i educació mediambientals amb el Centre Andorra Sostenible.
Trobada amb l’Empresa Familiar / Durant el matí, López i Gili també es van reunir amb varis membres de l’empresa familiar andorrana per parlar de temes que els preocupen com el marc fiscal. Els membres de la coalició van aprofitar per traslladar algunes de les seves propostes per a afavorir la reactivació econòmica. Des de la formació insisteixen en la necessitat d’obrir l’economia a nous sectors com el medi ambient i les energies sostenibles. En relació a aquestes mesures, López també va recordar que el seu programa recull la proposta d’implantar bonificacions per a les empreses que apliquin polítiques que promoguin la cultura, el patrimoni i el medi ambient, o que afavoreixin la inserció social de determinats col·lectius susceptibles d’exclusió perquè «l’eina de bonificació ha de servir a la societat».