PUBLICITAT

Ski Art informa als hotels que no podrà pagar tots els deutes

Algunes de les fàctures pendents seran abonades en terminis

Uns esquiadors a la plaça de les Fontetes de la Massana, dimecres.
Uns esquiadors a la plaça de les Fontetes de la Massana, dimecres. | Tony Lara
El conflicte d’Ski Art va viure ahir un altre episodi. Els representants del touroperador va convocar ahir a hotels i negocis de material d’esquí per explicar el tancament de l’empresa i parlar sobre el deute que manté. Va quedar clar que no tots cobraran. Els representants de la companyia van explicar que intentaran pagar alguns dels deutes a terminis, mentre que d’altres no els podran afrontar. També van explicar que tenen pensat fer el tancament definitiu el dia 31 del mes que ve.
Alguns hotelers consultats ahir van lamentar les pèrdues que ha ocasionat aquesta fallida, però van extreure una lectura positiva, ja que ara els contactes ja no passen per cap intermediari i els hotels tenen via directa amb els touroperadors estrangers, cosa que abans era molt difícil.
Ski Art, un dels principals touroperadors andorrans, està en procés de fallida i ha deixat uns impagaments a hotels i agències de viatge que superen el milió d’euros, segons les diverses fonts consultades. Ski Art es troba entre els tres principals touroperadors del país. Es tracta d’una empresa receptiva –que desenvolupa el seu producte a l’interior del país– i la preocupació és màxima perquè els impagaments estan repartits entre molts hotels andorrans.

L’agència actuava com a intermediària i portava esquiadors a Andorra que distribuïa entre els hotels. El seu volum era molt important i operava en diferents mercats emissors de turisme, encara que les mateixes fonts van descartar que la fallida hagi afectat als paquets contractats, és a dir als turistes.

Qui sí han estat víctimes de la suspensió de pagaments són la majoria d’hotels. N’hi ha que tenen cobraments pendents de poc import, però a d’altres se’ls hi deu una suma important. Una dada significativa és que Ski Art treballava amb més de 160 establiments hotelers del país.
Segons ha pogut saber aquest rotatiu la plantilla ha estat acomiadada, i de fet les trucades al telèfon de contacte reben per resposta únicament un missatge gravat sense que sigui possible contactar amb un responsable o portaveu. L’empresa treballava també amb Grandvalira, Vallnord, Caldea i Naturlàndia. Tot els hotels afectats han consensuat fer un fornt comú a través de la Unió Hotelera (UH) per iniciar accions que permetin recuperar una part dels diners. Segons altres fonts el gerent de l’empresa està intentant negociar amb el Govern per aconseguir un retorn de l’IGI que ha abonat l’empresa i d’aquesta manera fer front a alguns dels pagaments pendents. Precisament l’any passat Julio Ascarza va ser premiat per Skål Club com a representant d’Ski Art. El tancament del touroperador andorrà  va ser molt comentat pels agents turístics que van participar a la fira Fitur de Madrid. Fonts de Grandvalira van expressar la seva tranquil·litat perquè la situació del receptor no els ha afectat, i van recordar que el domini té «unes condicions de prepagament molt estrictes». Pel que fa als clients, tots els que tenien reserves a Grandvalira han tingut el servei assegurat i «l’impacte en els nostres clients ha estat resol de forma satisfactòria.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT