PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El cinema Illa Carlemany projecta ‘Sur le Chemin de l’école’

El documental narra les aventures de quatre joves per arribar, cada dia, a l’escola

Per EL PERIÒDIC

Amb motiu del Dia internacional de la francofonia, als Cinemes Illa Carlemany es projectarà el documental Sur le chemin de l’école. En ell l’espectador podrà seguir l’extraordinari destí de quatre alumnes per als quals l’accés a l’educació sembla impossible. El documental ensenya que aquests infants que construiran el món de demà tenen una gran consciència de la importància de l’educació i de l’aprenentatge, i saben que sense escola les nostres societats no tenen futur. 
Per la seva temàtica avui es celebraran sessions exclusives per a les escoles, mentre que el dijous a les 20.30 hores es farà una sessió oberta al públic general i gratuïta. 
 
La pel·lícula documental produïda l’any 2012 i que es va estar rodant durant dos anys, està realitzada per Pascal Plisson. El director i escriptor francès confessa que mentre gravava un film al llac Magadi, a Kenya, va quedar atrapat al veure cinc joves «guerrers» que duien una bossa estranya penjada del cinturó. Un d’ells li va explicar «amb molt d’orgull» que portaven els estris per anar a l’escola (guixos, pissarra i una ploma), i que feia dues hores que havien sortit corrents des del seu poble «sota una calor sufocant». A Plisson li van venir al cap les facilitats que tenen els alumnes francesos per anar a l’escola i li va impactar tant que va decidir començar a treballar juntament amb l’ONG Ayuda en Acción per recopilar el màxim d’històries possibles.
 
En total van rebre 60 «commovedors»   relats dels quals en van escollir quatre d’arreu del món «per les emocions que desperten i pels desafiaments tan diferents que han de superar per accedir a l’educació: la distància, la discapacitat i la discriminació». 
 
Per al director aquesta pel·lícula «és, sobretot, un espectacle que mostra el valor i la fe d’aquests nens en el futur i en la societat; una oda a la vida». 
 
Els protagonistes / El documental ens transporta cap a uns paisatges sublims de la sabana de Kenya amb en Jackson que recorre, amb 10 anys, 15 quilòmetres cada dia acompanyat de la seva germana, la Salomé. La Zahira, amb 12 anys recorre un cop a la setmana a través de les muntanyes de l’Atlas marroquí 20 quilòmetres. A l’Índia, el Samuel viatja amb una rudimentària cadira de rodes entre carreteres malmeses i de sorra. Per últim el Carlitos, que amb 11 anys viatja 30 quilòmetres amb el seu cavall i la seva germana a través de la Patagonia argentina.  
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT