PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La FAF prepara un codi ètic per eradicar conductes violentes

L’ens vol evitar que es repeteixin incidents als camps, incidint en els partits de base

Per JOAN JOSEP BLASCO

Aficionats del Penya Encarnada van saltar al terreny de joc d’Aixovall i van provocar incidents.
Aficionats del Penya Encarnada van saltar al terreny de joc d’Aixovall i van provocar incidents. | Tony Lara
Feia temps que a la Lliga Nacional no es produien uns incidents de la gravetat com els que es van viure diumenge en el matx dels play-off d’ascens entre l’Atlètic Club Escaldes i el Penya Encarnada d’Andorra. Per marcar una línia per prevenir actes d’aquest tipus, o d’altres de menor intensitat però que també s’han d’eradicar d’una instal·lació esportiva, la Federació Andorrana de Futbol (FAF) treballa en la confecció d’un codi ètic de cara a la pròxima temporada, confiant en què comportaments de violència verbal o física no es repeteixin als camps del país.
 
La batussa que es va produir a Aixovall amb aficionats, jugadors i àrbitres de per mig va acabar sense cap detenció, tot i que els agents de la policia que s’hi van desplaçar, un cop van ser aviats dels fets, van prendre declaració a diverses persones. La FAF veu amb preocupació els fets. «Lamento que passi, però és un incident aïllat i no és general. En els últims anys no ha passat mai res i volem que segueixi així», assenyala David Rodrigo, director tècnic de la FAF. I com a eina preventiva, per impulsar la formació continuada amb el fair play, la federació posarà en marxa el proper curs un codi ètic que està confeccionant. «Hi estem treballant. Farem de cara a la pròxima temporada una sèrie de campanyes antiviolència per concienciar tothom».
 
L’objectiu a través de diverses accions és la d’eliminar del tot comportaments que no són adients, tant dins com fora del terreny de joc, abarcant totes les parts que conformen el futbol, des de jugadors i entrenadors, als pares dels infants. En la formació del jove s’incidirà de forma directa. «Si un pare crea incidents a la graderia, el club l’avisarà una vegada i si reincideix en la segona el fill serà expulsat de l’equip», indica. Aquesta sanció tindrà més repercussions, ja que «tots els clubs signants del conveni no podran fitxar-lo en principi per un any». Actualment estan valorant el temps de durada que no es podrà incoporar a cap conjunt. La FAF vol integrar a totes les parts en aquest projecte contra la violència. «Els pares són un punt importantíssim del futbol formatiu i han de tenir una actitud correcte, perquè els nens és el que veuen i escolten», i si els més joves aprenen de ben petits, podran interioritzar de forma natural quina és la manera de comportar-se en un camp, ja sigui dins com a les graderies: «Volem eradicar tota violència verbal i física».
 
La Lliga Nacional en anys anteriors havia viscut incidències com les de diumenge, així com comportaments impropis de clubs, com no presentar-se a partits. Però aquestes situacions els últims anys s’havien acoseguit que desapareguessin. «Ara la gent està més preparada, més formada, i això es nota. Els clubs estan més professionalitzats i són conscients del que es juguen», no només pel que fa a la classificació, sinó la recompensa econòmica que suposa a les seves arques participar en competició europea. «No volem que hi hagi als camps gent conflictiva», i per aconseguir l’objectiu treballen en la confecció del codi ètic que ja s’ha començat a tractar en comissions. «En tots els esports hi ha incidents d’aquest tipus i no pot ser que el que fa una minoria pugui afectar a la majoria».
 
No pot vetar l’entrada
La FAF és l’organisme que organitza la competició, però les instal·lacions on es juga no és de la seva propietat, pel que no té potestat de prohibir l’entrada als aficionats, tot i poder ser reincidents causant problemes d’ordre durant un partit. Per poder-se aconseguir l’ens informa que s’hauria de produir una denuncia, que el cas es traslladés a batllia i que es produís una sentència en aquest sentit. «Ho hem demanat alguna vegada, però no hi podem fer res», indica Rodrigo.
No hi ha video/ El matx entre l’Atlètic i el Penya Encarnada es podia veure en streaming a través de la web de la FAF, però quan es van produir els incidents la càmera va enfocar cap a una direcció diferent on s’originaven. Els dos clubs implicats van demanar ahir a la federació les imatges per estudiar-les per si havien d’emprendre algun tipus d’acció, però es van trobar que no hi havia proves del que va succeir.
 
Dijous es reuneix el comitè
El partit va ser suspès al minut 87 amb el marcador assenyalant un empat a dos. El comitè de competició es reuneix dijous per prendre un veredicte, que pot anar des de disputar-se els minuts que queden, fins a donar-se per finalitzat amb el resultat d’empat o sancionar a les parts implicades en forma econòmica o de punts.
 
Els àrbitres demanen més seguretat
El col·lectiu arbitral és un dels que més pateix les ires d’alguns. En el matx de diumenge, l’assistent Manuel Nogueira va rebre una puntada de peu per un espectador que va saltar a terreny de joc. «Provava de protegir un jugador al que volien agredir i vaig rebre una patada», indica Nogueira, que no va denunciar l’agressió. Considera que «és una vergonya que fets com aquests passin en l’esport». Per tal i com s’estava desenvolupant el partit «ja es veia que podia passar alguna cosa», i demana que als estadis hi hagi més presència d’agents de seguretat, perquè «n’hi ha poca. Només una persona per controlar tot el públic en un estadi és molt poc».

El cap d’àrbites de la FAF, José Barbosa, es pronuncia d’una forma similar. «La seguretat és molt poca. Hi hauria d’haver policia en cada partit. Fa falta», assegura, sigui quin sigui el matx i la transcendència, perquè «mai saps en quin partit pot passar alguna cosa». Però també destaca que aquests fets cada cop són més infreqüents: «Ara portàvem temps sense que es produís cap incident. Fa anys havia passat, però això ha canviat moltíssim des de fa 10 anys cap aquí. Sobretot la Primera Divisió. Hi ha hagut un canvi en la mentalitat de jugadors, entrenadors i directius». Que apareguin aquesta mena de comportaments «és lamentable».

PUBLICITAT
PUBLICITAT