PUBLICITAT

Andorra La Vella

Dotze hores ininterrompudes a la Marató de donants de sang

El 24 d’abril, unes 20 lliteres i més de 23 professionals ompliran la sala Àgora per realitzar les extraccions

Per ESTEFANIA GRACIA

Presentació de la 1a Marató de donants de sang d’Andorra.
Presentació de la 1a Marató de donants de sang d’Andorra. | TONY LARA
La primera Marató de donants de sang d’Andorra, organitzat per la Creu Roja Andorrana i amb el suport del Comú d’Andorra la Vella i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, tindrà lloc el proper 24 d’abril a la sala Àgora de l’edifici administratiu comunal. La jornada s’iniciarà a les 10 del matí i estarà funcionant durant dotze hores ininterrompudes. 
 
L’objectiu d’aquesta Marató és facilitar el màxim als ciutadans que contribueixin a donar sang, el Cònsol Major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillon, comenta que aquesta iniciativa «és vital pel nostre sistema sanitari, a més, em de ser conscients que tots podem tenir amics o familiars que en algun moment poden necessitar una transfusió de sang». 
 
La jornada comptarà amb un horari flexible i un ampli desplegament tècnic i humà, egons el Cap del Banc de sang i teixits de Lleida, Juan Manuel Sánchez, «doncs hi haurà dos metges i uns 14 infermers durant el matí, i tres metges i 20 infermers durant la tarda». A més, les instal·lacions comptaran amb unes 20 lliteres per poder fer una vintena d’extraccions a l’hora. Sánchez afirma que intentaran agilitzar les cues i fer que la jornada sigui amena, «però sabem que el que causa més retencions són les avaluacions prèvies dels metges per determinar si un possible donant és apte o no», tot i això, el Cap declara que aquest pas és essencial, «doncs hem de protegir al donant i al rebedor de la sang, no podem permetre que hi hagi efectes negatius per a cap dels dos». 
L’objectiu de la Marató és arribar a les 350-400 extraccions. Tot i això, les dades del 2014 sobre extraccions de sang «no són del tot positives, doncs a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, anualment es necessita unes 1.000 unitats, però se’n recullen només 500» afirma el Cap de Servei del Laboratori Clínic del SAAS, Antoni Pérez. D’altra banda, Sánchez comenta que Andorra té un problema d’autosuficiència, doncs al no disposar d’un banc de sang propi, «ens em de desplaçar des de Lleida per poder dur a terme campanyes com aquesta, i això sempre complica una mica més la tasca». 
 
El Cap recorda que per donar sang no es necessiten unes característiques massa estrictes, tan sols «cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilograms, estar bé de salut i no haver donat sang en els últims dos mesos». A més, és important que no es vagi en dejú, sinó que cal haver fet prèviament un àpat normal. 
 
Novetats de la campanya / Durant la jornada d’aquest any, s’ha arribat a un acord amb les empreses del país per fomentar la donació de sang entre els seus treballadors. Aquest podran assistir a la Sala Àgora en horari laboral i en les mateixes instal·lacions, a més, hi haurà uns justificants per acreditar davant l’empresa la participació del treballador en la donació de sang. Des de la Creu Roja, es demana a les empreses que vulguin participar en aquest acord, que es posin en contacte amb l’organització. 
Una altra novetat, ha estat la massiva utilització de les xarxes socials. La Directora de la Creu Roja Andorrana, Isabel Castelao, afirma que han volgut «divulgar la jornada el màxim possible per la xarxa i la web creada per la Marató», on es pot demanar hora i omplir el formulari per donar sang. A més, s’habilitarà un espai per als més petits per a que estiguin distrets mentre els pares estan donant sang.
Durant la jornada, també es combinaran les extraccions amb múltiples activitats socioculturals per implicar-hi el màxim d’entitats de la parròquia i del país sencer. Entre els col·laboradors, es troben els Castellers d’Andorra, i l’associació ASSANDCA, entre d’altres.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT