PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Generalitat facilita el vot als catalans a l’exterior

El secretari d’Exteriors insta la comunitat a «compartir el moment històric»

Per Marisa da Costa

Un moment d’una votació.
Un moment d’una votació. | El Periòdic
A falta de cinc mesos per a les eleccions al Parlament, la Generalitat de Catalunya prepara el terreny per a la jornada del proper 27 de setembre convidant els catalans a l’exterior a «malgrat la distància, compartir amb la resta del poble el moment històric que afronta el país». Així els hi ho va transmetre el secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, mitjançant una missiva en què emplaça els residents a l’estranger a expressar-se democràticament mitjançant les eines digitals que el Govern ja ha posat a la seva disposició a través del web, «actualitzat contínuament»: http://afersexteriors.gencat.cat.
 
INFORMACIÓ D’INTERÈS/ Amb la finalitat de «minimitzar els inconvenients a l’hora d’exercir el dret de vot», la pàgina web del departament facilita el procés detallant la principal informació per a catalans residents de manera permanent o temporal a l’exterior i inscrits a les institucions pertinents (el Cens Electoral de Residents Absents o als consolats espanyols, respectivament) i aquells qui resideixen a l’estranger però mantenen el seu empadronament a Catalunya. Les modalitats de vot varien en funció de la condició de la persona forana i es mou entre la votació als consolats, presencial a la mesa electoral el mateix dia dels comissis, per correu a l’oficina provincial del cens electoral o bé a través de correu i de manera anticipada. 
 
Per accedir al dret de vot, cadascun d’aquests casos haurà d’acollir-se a les seves especificitats. Els qui són permanentment fora, han de formalitzar la sol·licitud a través del correu postal o bé per via electrònica. Pels qui només es troben fora per un període determinat, s’hauran d’adreçar en persona al consolat. En cas de no trobar-se inscrit a les institucions que vetllen pels dos casos anteriors, l’interessat pot votar de manera anticipada a través de correspondència acudint a una oficina de correus per fer la sol·licitud. Un cop omplerta la documentació que es rebrà al domicili, es torna a enviar des de l’oficina de correus.
 
La Generalitat informarà sobre els respectius terminis per a realitzar les gestions un cop quedin convocades les eleccions. Mentrestant, i per tal d’evitar els problemes que poden sorgir en l’arribada de la documentació a través del correu fins els punts d’ubicació dels demandants, recomana avançar la sol·licitud dels papers necessaris per poder votar.
 
La crida per part d’Albinyana s’emmarca en l’aprovació, per part del Govern, del Projecte de Llei de la Comunitat Catalana a l’Exterior amb què es pretén «estrènyer els llaços institucionals amb els conciutadans residents a l’exterior» i que, actualment, es troba en tramitació al Parlament.
PUBLICITAT
PUBLICITAT