PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els asmàtics poden esquiar

Un estudi observa la inflamació bronquial dels diferents nens

Per ESTEFANIA GRACIA

Un grup de nens que es disposen a fer esquí a les pistes de Soldeu.
Un grup de nens que es disposen a fer esquí a les pistes de Soldeu. | ALEX LARA
El Doctor i Metge especialista en Pediatria i Pneumologia Pediàtrica de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Gerardo Vizmanos, presentarà el proper 8 de maig a Barcelona un estudi que té com objectiu determinar si com en esquiadors adults sans, l’esquí de competició pot arribar a inflamar les vies aèries dels nens sans. Segons Vizmanos, «la conclusió que hem extret de l’estudi és que no hem obtingut diferències entre els nens sans i els asmàtics en quant a inflamació i hiperresposta bronquial abans de la temporada d’esquí i després de practicar-lo a 2.000 metres d’altitud». Si que van poder observar, però, que la mostra d’esput era més viable, tenia més cèl·lules vives en major alçada.
L’estudi es va realitzar a 15 nens d’entre 7 i 13 anys, d’entre els qual vuit eren sans i set asmàtics. Durant el novembre i desembre de 2013, es van fer les determinacions basals a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i al març de 2014 es van repetir aquestes proves als mateixos nens a les pistes d’Arcalís i la Rabassa una hora després d’haver esquiat per veure si aquestes havien variat. 
 
Les proves que es van realitzar van ser: un prick test per detectat possibles pneumoal·lergens, una determinació de fracció exhalada d’òxid nítric (FENO) per determinar la inflamació bronquial, una espirometria forçada per determinar la funció pulmonar, un test de broncoprovocació amb mannitol inhalat per determinar la hiperresposta bronquial i una inducció d’esput amb mannitol. Aquest esput recollit a pistes s’enviaven en taxi a l’hospital on posteriorment s’analitzaven les cèl·lules, en part també per aquest fet, es van haver de reduir els nens estudiats en només 15. Segons Vizmanos, es tracta d’un estudi «nou, internacional i multicèntric». El treball final, però, es presentarà al setembre al Congrés de l’ERS (European Respiratory Society) a Amsterdam i es publicarà en revista científica.
L’estudi va ser elaborat pels Drs. Vizmanos, E. Canturri i L. Àlvarez (pneumòlegs), C. Ribó (citotècnica), i els Drs. MJ. Cruz, M. Henket, R. Louis i Moreno. I hi han col·laborat, a més, el SAAS, Aldo-Union i Novartis. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT