PUBLICITAT

La Massana

Les admirables previsions per als Mundials

La UCI augura unes 30.000 pernoctacions només de participants i més de 7 milions d’euros de retorn televisiu, amb uns 30 milions d’audiència

Per Iván Moure

Les autoritats del país, ahir a la plaça de les Fontetes després de la presentació oficial dels Mundials 2015.
Les autoritats del país, ahir a la plaça de les Fontetes després de la presentació oficial dels Mundials 2015. | Comú de la Massana
La presentació oficial dels Mundials de BTT i trial 2015 que es disputaran a Vallnord-la Massana de l’1 al 6 del setembre vinent va ser tot un afusellament de dades. Agafant com a referència edicions anteriors, la Unió Ciclista Internacional fa unes previsions per a la gran cita i no hi ha dubte que per a un país com Andorra, són realment admirables.
 
El director de la prova, Albert Balcells, va ser l’encarregat d’exposar les previsions. Tenint en compte que són sis dies de competició als Mundials amb un miler de participants, més uns 800 més del Màsters, només en pernoctacions dels participants s’esperen unes 30.000. Entre premsa, voluntariat i membres de l’organització s’esperen gairebé 3.500 més i en el cas dels espectadors no hi ha una xifra definida però tenint en compte que en la Copa del Món 2013 van haver-hi unes 35.000 i que per als Mundials s’esperen unes 50.000, el resultat pot ser d’escàndol.
 
Per si això fos poc, l’impacte televisió tampoc no es quedarà curt. El retorn que calcula la UCI supera els 7 milions d’euros, basant-se en els Mundials de Noruega 2014, que va tenir 380 hores de televisió, 100 en directe i 30 milions d’audiència a través de 28 països i 69 canals de tot el planeta. Tot això sense comptar amb l’impacte a internet, a través de les xarxes socials i webs, que acostuma a ser encara més gran.
 
Això explica que el pressupost sigui d’1,8 milions d’euros. Tanta participació i interès mediàtic –hi haurà prop de 300 mitjans acreditats– s’explica, en part, perquè els Mundials són classificatoris per als Jocs Olímpics de Río de Janeiro 2016. D’aquí el miler de participants –el doble amb acompanyants– de 55 països i els 800 més de 25 nacionalitats en el Màsters.
 
Gran part de culpa de què Andorra sigui el focus de la BTT és el caixet dels seus circuits. A la Copa del Món del 2013 va ser nomenat el segon millor circuit de descens –a més de ser el més votat per especialistes del sector en el web de referència Pinkbike– i el millor en eliminator. Amb tot, la Massana no s’ha quedat quieta ha treballat per donar un pas endavant als Mundials. Perquè també s’han concedit les Copes del Món del 2016, 2017 i 2018. Un premi a la feina ben feta, encara que hi ha molta per complir el somni del cònsol, David Baró: «Fort William és la referència i cada any té seu fixa a les Copes del Món. Nosaltres volem el mateix, estar sempre al calendari».
 
FRASES ES RETIRA

A nivell competitiu, Albert Barilaro (descens) i Albert Turné (cross country) seran els representants en el Màsters, Guillem Casal i Blanca Aracil en descens, i Guy Díaz i Adrià Urcelay en cross cuntry. Efrem Frases, que havia de fer el trial, s’ha retirat de la competició malgrat no tenir ni la majoria d’edat i Xavi Casas, de moment, no dóna senyals de vida tot i que fa un parell de mesos va anunciar que tornava a la competició per als Mundials. La Federació Andorrana de Ciclisme, però, no sap res de si Xavi Casas finalment s’inscriu. «Nosaltres no tenim constància», va indicar el president, Gerard Riart.
PUBLICITAT
PUBLICITAT