PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’oposició observa amb escepticisme el pla de resolució de Banca Privada

Consens en considerar que el procés s’està allargant en el temps, tot fent perillar la resolució de BPA

Per Marisa da Costa

Els consellers generals escoltaven ahir la presentació del pla de resolució de BPA desenvolupada per l’agència de resolució.
Els consellers generals escoltaven ahir la presentació del pla de resolució de BPA desenvolupada per l’agència de resolució. | Tony Lara
Els consellers de l’oposició coincideixen en mostrar-se reticents davant la conveniència del procés adoptat per a la resolució de l’afer BPA. Van tenir –i aprofitar– l’ocasió de demostrar-ho durant la compareixença que el president de l’Agència Estatal de Resolució Bancària AREB), Albert Hinojosa, va oferir ahir voluntàriament al Consell General, juntament amb César Goyache, també membre de l’organisme. Si bé els polítics varen mostrar-se discrepants amb diverses mesures empreses, la prolongació en el temps d’aquest pla de resolució va ser el punt de consens. 
El més crític en aquest supòsit va ser el president del grup parlamentari mixt, Pere López, qui manifestava la preocupació que suscita «l’impacte que pot tenir el procés en el calendari però també sobre la confiança de l’entitat en qüestió». El socialdemòcrata considera que la revisió, un per un, de cada client de Banca Privada «allargarà la resolució fins a finals d’any o fins i tot principis del vinent», la qual cosa veu perjudicial de cara a la plaça financera andorrana. Per a López, que considera que «no queda molt clar qui imposa aquest procés i en base a quines normatives internacionals queda establert», el mostreig hauria estat més efectiu i no es perjudicaria tant als «treballadors, clients i a les pèrdues que es poden ocasionar als productes financer». 
 
De la seva banda, el president del grup parlamentari Liberal, Josep Pintat, dubtava sobre la legalitat del procés de venda a què l’AREB espera sotmetre el banc pont un cop hagi disgregat els actius i passius lícits d’aquells de provinença il·legal. Segons va afirmar, el marc legislatiu sí que contempla «la venda per parts, la fusió o la liquidació», però no el traspàs d’una entitat pont que «no disposa de llicència bancària», potestat que atorga l’Institut Nacional Andorrà de Finances «i no l’AREB». A més, Pintat considera «difícil» que es pugui vendre «la figura d’un banc pont».
 
El darrer membre de l’oposició present ahir a la intervenció, el membre de Socialdemocràcia i Progrès Víctor Naudi, va insistir en què les comunicacions i actuacions tant de l’AREB com del Govern no generen més que «desconfiança», en comptes d’oferir «respostes concretes». A més, és de l’opinió que s’està duent el procés contrari: «Tota persona ha de ser considerada innocent fins que es demostri el contrari i l’AREB, citant a tots els clients, no ho respecta». Va afegir que tot plegat allarga el procés. 
 
La consellera demòcrata Meritxell Mateu, pel seu costat, es mostra optimista:»Comencem a entrar en una dinàmica ascendent després de la fàtua nota del FinCEN que ens endinsava en una espiral negativa fa tres mesos».
 
Demanda contra l’AREB/ El mateix dia en què l’AREB compareixia públicament, la batllia admetia a tràmit la demanda interposada per la representació de Cristina Lozano, exdirectora adjunta de BPA, contra l’acord de l’AREB de cessar el Consell d’Administració i la direcció general, actuació empresa el passat 27 d’abril. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT