PUBLICITAT

Andorra La Vella

Laika sospita que el gos tancat al cotxe hi era «expressament»

L’entitat presenta una denúncia per maltractament greu

Per E. J. M.

El gos rescatat fa uns dies de l’interior d’un cotxe a Tarragona.
El gos rescatat fa uns dies de l’interior d’un cotxe a Tarragona. | GUÀRDIA URBANA DE TARRAGONA
El president de Laika, Josep Mas, va formalitzar ahir la denúncia contra la persona que va deixar morir el seu gos a l’interior del vehicle a Canillo, dilluns passat. L’entitat de defensa dels drets dels animals sospita que l’home ho pot haver fet «expressament». Tot i que l’acusació és dura, l’actitud «freda i d’indiferència» de l’home quan va tornar al cotxe i va veure que els efectius de bombers i de la policia havien tret el ca de l’interior i l’intentaven reanimar fa creure a Laika que hi va haver intencionalitat.
 
El propietari de l’animal, un gos jove de raça llaurador, va tancar el vehicle, amb les finestres pujades, i va marxar almenys durant tres hores. La calor asfixiant d’aquesta setmana va convertir el vehicle en un forn, una temperatura que l’animal no va suportar, sense aire ni aigua. Mas va presentar la denúncia al ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, però ho va haver de fer a «persona desconeguda» ja que es desconeix la identitat de l’home que, en principi, no és resident.
 
«Sabem que és complicat perquè és de fora, però esperem que amb l’atestat de la Policia el batlle li faci arribar la denúncia i que el sancioni amb el màxim, 12.000 euros de multa per a casos de maltractament animal molt greu, segons recull la Llei de tinença i protecció d’animals», va explicar Mas. L’article 34.1 de la Llei estableix, per a les infraccions molt greus, multa de 3.000 euros a 12.000 euros, i Laika demana que se li apliqui el màxim permès. El capítol de sancions indica que, entre les infraccions molt greus, hi ha «la utilització de mètodes de sacrifici dels animals que contravinguin les disposicions d’aquesta Llei» i «mantenir els animals sense l’alimentació necessària o en instal·lacions inadequades des del punt de vista higienicosanitari i de benestar, si els perjudicis als animals són molt greus».
 
Laika tem que l’home, coneixent que la legislació espanyola preveu el delicte penal, és a dir, la presó, en casos de maltractament molt greu, no hagués aprofitat per cometre l’atrocitat amb el seu gos. «En tot cas, ho ha de dictaminar el batlle», va subratllar el president de l’entitat.
 
AL CODI PENAL / A Andorra un cas així no està tipificat al codi penal sinó que és una contravenció penal, i Laika ja fa dies que reclama que s’hi inclogui. De moment, ja s’han posat en contacte amb els grups parlamentaris de DA i Junts, que s’hi han mostrat favorables, i ara es demanarà el suport a LdA i SDP. En cas que la Comissió Legislativa de Justícia i Interior no tirés endavant la demanda, Laika no descarta promoure una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), que consisteix en una recollida de firmes. Amb una ILP, si s’aconsegueixen les signatures del 10% de l’electorat, la proposta entra automàticament a tràmit parlamentari.
 
El col·lectiu Andorra gats i gossos han engegat una recollida de firmes via la plataforma virtual Change.org, en què ja s’han superat les 2.600 adhesions. La iniciativa, però, no és vinculant, tot i que serveix per captar la sensibilització ciutadana envers el tema.
 
D’altra banda, Mas va explicar que continua a la Batllia el cas de l’home que va ofegar diversos gats de carrer. El president de Laika va insistir en què el cas està controlat ja que la Policia ho va anar a comprovar –després que un veí ho presenciés i alertés Laika, que va veure el parany per als gats– i el va denunciar a la Batllia, on continua la instrucció del cas. En aquest cas, la màxima sanció a què s’exposa el maltractador és de 12.000 euros. 
 
Laika té clar que «vam fer públic el cas perquè la gent s’alarmi i es conscienciï. Cal una reactivació de la societat, i difondrem casos com aquest perquè es faci pressió social».  L’associació actua quan rep avisos d’animals maltractats, emmetzinaments o abandonaments, «perquè estan indefensos». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT