PUBLICITAT

ORDINO

Ordino demana 1,3 milions d’€ més per a Arcalís

ACO i Convergents decideixen avui si fan candidatura única

Per E . J. M.

El cònsol d’Ordino, de peu, saluda els consellers de l’oposició, Xavier Jiménez i Enric Dolsa, ahir.
El cònsol d’Ordino, de peu, saluda els consellers de l’oposició, Xavier Jiménez i Enric Dolsa, ahir. | TONY LARA
Els números del camp de neu d’Arcalís semblen els comptes de la lletera. El Comú d’Ordino va aprovar ahir demanar una pòlissa de crèdit d’1,3 milions d’euros per destinar a l’estació. La temporada d’hivern ha acabat amb un saldo negatiu d’entre 2,8 i 2,9 milions d’euros i la corporació necessita la pòlissa per «injectar capital, sinó tècnicament estarem en fallida», va aclarir el cònsol major, Ventura Espot.

Espot està molt tranquil amb la situació del camp de neu: «jo hi veig un gran futur», va assegurar. El cònsol va recordar que s’ha invertit molt en potenciar l’estació com a epicentre del surf de neu i el freeride, «i d’això se’n beneficia tot el país  però no ens dóna diners en efectiu», va puntualitzar. Amb tot, Espot va admetre que «no prevèiem tantes pèrdues» durant l’última temporada de neu. El saldo negatiu ha estat degut a diversos factors: «hi ha hagut acomiadaments que s’han hagut de pagar; pèrdues per explotació, és a dir, menys ingressos, i l’inici de la temporada es va haver d’ajornar per la meteorologia», va detallar. El pla estratègic per fer rendible l’estació en un termini d’un any i mig encara es manté en peu.

El cap de l’oposició, Enric Dolsa, va lamentar la demanda de la nova pòlissa i va recordar que «el marge d’endeutament del Comú no és il·limitat». El nou préstec, segons Dolsa, deixarà la corporació al límit de l’endeutament, que es podria superar en l’exercici pressupostari de l’any que ve. «No assolim l’autosuficiència, no tenim cashflow per invertir», va explicar, «no tenim clara la seva continuïtat i la solució és que hi entri capital privat i, amb Vallnord, tornar als orígens de la negociació. No hi veiem l’alternativa».

El cònsol major va replicar que «els dos comuns [la Massana i Ordino] estem d’acord en com funcionem i no es canviarà». Quant a la proposta de l’oposició sobre Arcalís, «encara l’estem esperant», va dir.

PACTE PER LES COMUNALS / Les discrepàncies sobre Arcalís és un dels motius que fa grinyolar el possible pacte entre ACO i Convergents d’Ordino per presentar-se en una única candidatura a les pròximes eleccions comunals. Avui se celebra l’última reunió per decidir-ho –Dolsa va marcar el 31 de juliol com a data límit– però els Convergents tenen unes condicions mínimes per acceptar l’acord: «Arcalís; paritat, amb alternança d’un candidat de cada a la llista; no incloure sigles nacionals perquè és un pacte parroquial, i no vetar ningú que es proposi per a la llista», va subratllar Dolsa.

NOVA UNITAT D’ACTUACIÓ / D’altra banda, durant la sessió de Consell de Comú d’Ordino celebrat ahir, es va aprovar el conveni urbanístic referent al pla parcial de la unitat d’actuació 21 (UA21), «la més important aprovada fins ara a Ordino», va assegurar Dolsa. Gairebé tots els propietaris dels terrenys inclosos en la UA21 s’han posat d’acord per urbanitzar la zona. Els propietaris hauran de reparcel·lar, fer els vials i cedir un 5% dels terrenys al Comú. Ells decidiran què hi volen construir –si ho volen fer– però, per ara, no s’ha proposat res. La UA 21 està situada a la zona de «la planada dels camps», entre el camp d’esports fins al balcó d’Ordino.

En la sessió també es va parlar del nou refugi guardat de la vall de Sorteny que, després d’un any en funcionament, està donant molts bons resultats. L’equipament està obtenint molt bones crítiques dels seus usuaris, tant per les instal·lacions com pel personal que l’atén. I, a més, surten els números: en la primera temporada s’han ingressat 119.000 euros, i el resultat ha estat un saldo positiu de 37.000 euros.

També es va informar que la Batllia –el tribunal de primera instància– ha estimat en part un recurs presentat per un veí d’Ordino al qual el Comú va multar per incomplir les normes d’urbanisme. La sentència estableix una reducció de 5.000 a 3.000 euros de la sanció proposada pel Comú, i enderrocar la part de l’immoble que no compleixi les normes urbanístiques. L’edifici denunciat pel Comú supera entre cinc i 10 centímetres l’alçada màxima. Ara falta un informe tècnic i que el recurrent decideix portar o no el cas a la justícia en segona instància.

Finalment, l’Escola de Música d’Ordino tornarà, el pròxim curs, a les Escoles Velles, on ja hi havia estat fa anys fins que el Casal de l’Esport s’hi va traslladar. A l’agost, les entitats esportives s’instal·len al Centre de Tecnificació d’Ordino (CTO) i l’Escola de Música, que aquest temps ha estat ubicada al CTO, torna al seu emplaçament original.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT