PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Purito-Valverde: Mundial calent

El seleccionador espanyol confirma els dos ciclistes com a líders de la llista per a Richmond 2015

Per ALBERT CANES

Un Purito Rodríguez vestit amb el mallot verd parla amb Alejandro Valverde abans d’una etapa de la Vuelta a Espanya d’aquest any.
Un Purito Rodríguez vestit amb el mallot verd parla amb Alejandro Valverde abans d’una etapa de la Vuelta a Espanya d’aquest any.
Viatge calentet cap a Richmond. Això és el que els hi espera a l’equip espanyol de ciclisme que representarà el país veí al Mundial de ciclisme de carretera, que es disputa del 20 al 27 d’aquest mes. Joaquim Purito Rodríguez i Alejandro Valverde són els líders de l’equip, tot i que, a priori, el murcià actuarà com a cap de files número 1, mentre que el de Parets haurà de treballar per a ell. Però mirant el passat tèrbol entre els dos corredors es fa difícil pensar que Purito estigui satisfet i disposat al 100% per a què Valverde es pengi l’or a Richmond el diumenge 27. 
 
El capítol conflictiu més recent es va viure diumenge mateix en l’última etapa de la Vuelta a Espanya, en la qual el corredor del Movistar li va treure el mallot verd al de Katusha en l’esprint intermediari. «El que ha fet Valverde no m’ha fet gaire gracia, avui era un dia de festa. Després passa el que passa als Mundials», va comentar el resident a Andorra al finalitzar la cursa. Més tard, però, va matisar que «estic més molest amb l’equip, amb Valverde no hi ha problema, em va avisar que m’esprintaria». Malgrat tot, Purito no amaga que la relació no és bona entre els dos, i tot arran del Mundial 2013 de Florència. La història és va donar la volta al món a través de la imatge de Rodríguez plorant desconsoladament al segon esgraó del podi. La raó era que un altre resident al Principat, Rui Costa, li havia tret l’or en l’esprint final. Uns metres abans, el portuguès va atacar a Valverde i aquest no va fer res per neutralitzar-lo, cosa que va fer enfadar profundament a Purito. «No tenia força a les cames», va defensar-se el ciclista de l’equip Movistar en aquella ocasió, en la qual va poder assolir el bronze per davant de Vincenzo Nibali. La incògnita està ara en saber si Purito «tindrà cames» per ajudar a Valverde a penjar-se l’or a Richmond.
 
Mínguez, tranquil

El seleccionador espanyol, Javier Mínguez, que ja en el moment de Florència 2013 va criticar l’actitud de Valverde, no va mostrar preocupació per el malestar entre els dos caps de l’equip espanyol. En declaracions recollides al diari AS, el seleccionador va explicar que «això ha estat un rampell de Purito que no ha vingut a compte, però a mi no em preocupa perquè quan es posin el mallot i entrin al circuit se centraran solament en el Mundial. Tot això va d’anys anteriors, però ells es porten bé. Qui ens han de preocupar de veritat són els belgues o els australians». 
 
Com és normal, Mínguez va voler apagar els focs abans de la cita transcendental i va desviar la problemàtica de l’equip cap a la dificultat que representarà per a ells poder aconseguir la victòria en la prova reina. «El recorregut no és el millor per a nosaltres, però és el que és i s’ha d’afrontar-lo amb les millors garanties», va explicar Mínguez a El Confidencial. El recorregut constarà de 16 voltes a un circuit de 16,2 quilòmetres, que sumaran un total de 259km de cursa. Es tracta d’un trajecte que es pot adaptar a les qualitats de Valverde, però no a les de Purito ja que no hi ha cap port en què pugui deixar enrere els especialistes de l’esprint. Així doncs, les característiques del circuit posen en dubte l’estratègia de l’equip espanyol, amb les situacions interiors calentes incloses. 
 
Plaza es posiciona a favor de Purito

Els dos líders de l’equip espanyolhauran de treballar conjuntament per dur a terme una bona estratègia de cara a la cursa, i ho faran també amb la resta de ciclistes que conformen el conjunt vermell: Jon Izagirre, Juan José Lobato, Imanol Erviti (Movistar), Dani Moreno (Katusha), Lluís Más (Caja Rural), Luis León Sánchez (Astana) i Rubén Plaza (Lampre-Merida). Aquest darrer va concedir una entrevista a Superdeporte explicant que creu que Purito tenia motius per enfadar-se pel tema del mallot verd en l’últim dia de la Vuelta: «Sincerament, no crec que a Alejandro li faci falta guanyar el mallot verd per demostrar res, porta molts anys sent el número 1 del rànquing i em sembla una mica cutre que un home com Valverde disputi l’últim dia el mallot a Purito o a algú, i més quan una setmana després necessitaràs que aquest corredor t’ajudi, treballi per a tu, et torni el favor i es trenqui la cara per tu. Jo no ho hauria fet. En una cita com el Mundial, amb els antecedents que hi ha, fas enfadar a un company quan ets Valverde, amb tot el que has guanyat?». Malgrat tot, Plaza va animar Purito a ajudar al murcià: «No m’agradaria formar part d’una selecció que no treballa com un equip, i això passa per treballar per a Valverde i tots hem de tenir clar què anem a fer». Serà interessant veure qui arribarà amb cames a la meta de Richmond.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT