El MoraBanc comença amb el peu esquerre

Un MoraBanc espès i sense l’aportació esperada dels nous cau en l’estrena davant la seva afició contra un Bilbao Basket sòlid en atac i en defensa

Per ALBERT CANES

Vojdan Stojanovski espera a la línia de tirs lliures per fer uns llançaments, mentre els jugadors del Bilbao Basket es reuneixen per fer una breu reunió d’equip, ahir al Poliesportiu. | TONY LARA
No va ser el debut esperat per al BC MoraBanc Andora. En l’estrena de la temporada 2015-2016, la segona en el retorn a l’ACB, el conjunt tricolor va caure davant un Bilbao Basket molt més sòlid i superior, que va donar la sensació de dominar el club tricolor a plaer en segons quins punts del partit. L’equip de Joan Peñarroya va fer un bon esforç i va deixar algunes petites mostres del que pot arribar a fer aguantant el marcador durant tres quarts, però van estar lluny del mostrat durant la pretemproada, sobretot en l’últim parcial de tots.

Els locals van començar encaixant una cistella, però de seguida el MoraBanc va il·lusionar amb un parcial de 7-0 amb un triple de Luka Bogdanovic, dos punts de Betinho Gomes després d’un rebot ofensiu i dos més de Vojdan Stojanovski després d’una excel·lent recuperació de Giorgi Shermadini. Prometia, i molt, l’equip de Peñarroya en aquest punt, però encara restava tot el partit i massa feina a fer. I el Bilbao no es va deixar sorprendre pels tricolors per aquest inici i ràpidament es van posar per davant amb dos triples seguits d’Alex Ruoff i Axel Hervelle.

Els homes de negre no van tardar a prendre la davantera i no la va deixar anar en tota la primera meitat. Tot i això, el MoraBanc no es quedava enrere, ni molt menys, i mantenia el duel igualat. El Bilbao va comptar amb una màxima diferència de sis punts en el quart, gràcies a un domini clar del pivot del Bilbao, Shawn James, a la pintura. Navarro, present a tot arreu, va fer que la el resultat arribats a la fi del primer quart fos de 21-25 amb la seva cistella final.

L’inici del segon parcial va destacar per una falta d’encert per part de les dues bandes. Navarro tirava del conjunt tricolor, mentre que Clevin Hannah va fer la primera cistella del Bilbao en forma de triple quan ja havien transcorregut tres minuts del quart.  Tot i això, el desencert en els dos equips va permetre els visitants mantenir una petita renda de més d’una possessió. A la mínima que els tricolors s’apropaven, els bilbaïns ràpidament transformaven una tir des de més enllà de la línia i marcaven una petita diferència que els deixava amb superioritat.

En aquest segon temps van arribar a gaudir d’una màxima avantatge de +7 (23-30). Al final de la primera meitat, però, la diferència es va quedar en sis punts (35-41). La dada, però, la va protagonitzar Navarro: 100% en tirs de camp (un triple i quatre des de dins de la zona), dos tirs lliures encertats i 13 punts. Una bestiesa que el feia comptar amb 17 punts de valoració al descans, sent el millor de tots els jugadors entre els dos equips.

Shawn James va posar ràpidament la diferència en +8, però un parcial excel·lnt de 8-0 del MoraBanc, amb un triple de Betinho, un de Bogdanovic i una cistella de Shermadini, va posar l’empat per primera vegada des del parcial inicial favorable als tricolors. Però els de Sito Alonso tornaven a reaccionar una vegada més amb un parcial de 0-7 i a més fent-ho fàcil. Mumbrú i Ruoff eren els homes claus que feine sumar, juntament amb James, per sumar punts i fer-ho de manera senzilla. Al final del quart, 54-58 i amb un triple sobre la botzina de Suárez.

Darrer quart fatídic

Va ser en l’últim parcial de tots que es va trencar totalment el partit en favor del Bilbao i el MoraBanc va dir prou. López ja va marcar el camí del trencament amb un triple que venia precedit d’un trencament de cintura a Víctor Sada, que ahir no va jugar el seu millor partit. Stojanovski va ser l’últim en anotar abans que el Bilbao signés el parcial de 0-12 que acabaria amb les aspiracions dels tricolors. Entremig, una tècnica a Shermadini va fer que definitivament s’acabés el partit, i encara restava més de la meitat del quart.

El talent al perímetre, a la zona i en defensa van deixar al Bilbao amb l’avantatge definitiva quan no s’havia disputat ni cinc minuts de quart amb un +17 (58-73). Els últims cinc minuts van ser els de la brossa, però Stojanovski va decidir intentar-ho en el tram final amb un tres més u, que no va fer res més que apropar a 10 punts el conjunt tricolor al negre. Una pilota recuperada de Navarro podria haver mantingut alguna petita opció per als darrers segons, però Clark va ser lent en agafar l’assistència del català. James va tancar el marcador final en la línia de personal (69-79) de la primera derrota de la temporada del MoraBanc. La defensa va tornar a ser clau en la desfeta davant un conjunt que va tenir la clau en aquest aspecte.

El conjunt de Peñarroya també es va veure afectat per la manca d’efectivitat i encert dels nouvinguts que estan cridats a ser les estrelles de l’equip d’aquesta temporada. Jones no va fer ni un sol punt i va acabar amb un -4 de valoració i Shermadini va arribar a perdre tres pilotes i només va poder realitzar 3 punts. Els dos millors en estadístiques durant els set partits jugats aquesta pretemporada van acabar sent dels pitjors. Tampoc van brillar ni Clark, amb només un punt de valoració, ni Pino, que no va jugar gaires minuts.

Al final, van ser els de la temporada passada qui van ajudar més l’equip, sobretot Navarro, que no va errar només va errar un sol tir i va acabar amb una valoració de 23, sent el millor del conjunt tricolor i de tot el partit. Stojanovski el va seguir amb 14 punts i 13 de valoració, però la major part de la puntuació la va sumar en els minuts de la brossa. Per part dels homes de negre, va ser Mumbrú el màxim anotador amb 15 punts, seguit de James i Ruoff, amb 13 cadascun.
Peñarroya compta ara amb una setmana per analitzar bé els errors comesos i no seguir amb la dinàmica negativa a Tenerife, així com recuperar la versió que es va veure en certs partits de la pretemporada. Diumenge vinent, a les 13:30h, primer partit com a visitant.