PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra rubrica l’acord d’intercanvi automàtic de dades fiscals

El portaveu del Govern, Jordi Cinca, apunta que aquesta acció és la renovació del pacte del 2004

Per Ivan Álvarez

El portaveu del Govern, Jordi Cinca, en un moment de la rúbrica de l’acord d’intercanvi automàtic fiscal, ahir
El portaveu del Govern, Jordi Cinca, en un moment de la rúbrica de l’acord d’intercanvi automàtic fiscal, ahir | Tony Lara
Andorra va escenificar ahir la rúbrica d’un acord d’intercanvi automàtic d’informació de dades fiscals amb la delegació de la Comissió Europea, encapçalada pel Director General de Fiscalitat i Unió Duanera, Heinz Zourek. El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va afirmar que aquesta acció respon a la «renovació de l’acord ja signat el 2004 amb la Unió Europea sobre la fiscalitat de l’estalvi», tal i com ja han fet Suïssa i Liechtenstein, recentment.
Cinca va indicar que «la UE va posar sobre la taula aquest tema ja fa força temps» i que es va fer saber als cinc països tercers d’Europa «la necessitat d’adaptar-se als estandàrds internacionals  d’intercanvi automàtic» D’aquesta forma, el portaveu del Govern va accentuar que aquesta rúbrica «confirma el compromís d’Andorra per intercanviar les dades fiscals a partir del 2018», coincidint amb el compromís d’intercanvi amb l’OCDE i amb dinàmiques similars a aquest model i el dels EUA –el FATCA. 
Mentre que Suïssa i Liechtenstein ja han signat l’acord i estan en la fase de validació parlamentària, la rúbrica celebrada a Andorra suposa «l’inici de la fase final d’aprovació» d’aquest acord per al Principat. Cinca va reconèixer, però, que l’acte rellevant és el de signatura perquè «tanca el text» i que, a partir d’ara s’inicia un procés «més feixuc» que ha de portar a Andorra, després de la rúbrica, a «enviar-lo als 28 països membres de la UE i un cop es tingui l’acord de tots es procedirà a la signatura i a la possibilitat de portar ja a tràmit parlamentari aquesta acció d’intercanvi automàtic de dades fiscals.
Tot i això, el ministre de Finances, va subratllar que la rúbrica ja significa un reconeixement cap a la «transparència i assoliment dels estàndards internacionals» d’Andorra. La visita de la representació europea també servirà avui perquè el conjunt de les forces amb representació parlamentària tinguin coneixement de «cap a on s’avança» en una reunió amb la mateixa delegació. A més a més, Zourek es va trobar ahir amb el cap de Govern, Toni Martí, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i ho farà amb l’ambaixadora a la Unió Europea, Maria Ubach i el president del Consell d’Administració de l’AREB, Albert Hinojosa. Està previst que Zourek es trobi també amb el síndic general, Vicenç Mateu, a part dels membres de la comissió legislativa de Finances i de la directora general de l’INAF, Maria Cosan, segons va informar el Govern.
A partir d’aquest acord, els Estats membres de la UE i Andorra intercanviaran la informació sobre els actius financers i el saldo dels comptes, en línia amb els nous estàndards globals per a l’intercanvi automàtic d’informació amb la normativa internacional de l’OCDE i del G20 relativa a l’intercanvi automàtic d’informació. La informació s’intercanviarà a partir del 2018 en base a les dades del 2017.
La rúbrica i la posterior signatura d’aquest acord són «una mostra del ferm compromís d’Andorra de progressar cap a una major cooperació en matèria de bona governança i de transparència fiscal internacional», va apuntar Cinca. La signatura final de l’acord tindrà lloc durant els mesos vinents i entrarà en vigor l’1 de gener del 2017.
PUBLICITAT
PUBLICITAT