PUBLICITAT

Andorra la Vella

Es manté el protocol de seguretat endegat arrel dels atemptats

Interior no compta encara amb informació sobre el contingut dels sobres sospitosos de La Poste/ El Govern es desvincula del projecte d’heliport i assegura que, en tot cas, es parlarà amb els veïns

Per Marisa da Costa

El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, durant una compareixença anterior.
El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, durant una compareixença anterior. | Tony Lara
Els motius pels quals es desencadenava la preocupació per la integritat social «són encara molt vigents», pel que el protocol especial de control emprès arreu del Principat arrel dels atemptats de divendres a París i de les diferents situacions que se’n desemboquen, es mantindran fins que no es normalitzi la situació, en la mesura que això sigui possible. 
 
El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, va assegurar durant la roda de premsa posterior al consell de ministres desenvolupada ahir que l’actuació de «les forces de seguretat i els controls a la frontera» franco-andorrana seguiran en peu, com a mínim, els propers dies, fins que poc a poc es recobri la normalitat. 
 
El representant de l’Executiu va atribuir la necessitat de vetllar per la prevenció al fet que ens trobem encara immersos en «dies de convulsió a causa dels atemptats». Aquest precisament és el que, a parer del mandatari, desperta en la societat «una sensibilitat molt major», tot fent referència als fets esdevinguts a les instal·lacions de La Poste el passat dilluns. 
 
Qüestionat sobre el contingut dels sobres sospitosos que provocaven la situació d’alerta, Cinca va lamentar no poder «facilitar informació perquè encara no s’han rebut els informes de Madrid», on ara per ara s’estan analitzant les substàncies suposadament perilloses.
 
L’Heliport, supeditat al consens/ Fins que els informes tècnics sobre la «idoneïtat» d’ubicar l’heliport nacional als terrenys de la Comella no estiguin enllestits –i, per ara, se’n desconeix la data de finalització–, el Govern no es manifestarà sobre la perpetració o aturada d’aquest projecte; «l’experiència fa que el Govern tingui ‘obligació de prendre nota». Amb aquestes paraules es referia Jordi Cinca a les complicacions esdevingudes ara fa més de tres anys al voltant del Patapou. Els desencontres sorgits d’aquesta polèmica van portar al Govern a «prendre nota» dels erros i «dirigir-se als comuns per demanar propostes de possibles ubicacions per a l’heliport». El ministre portaveu va voler d’aquesta manera desvincular l’Executiu del projecte de construcció de l’heliport. Segons va assegurar «no es van prejutjar els terrenys facilitats per les administracions locals» sinó que únicament «se’n van demanar informes».
 
Al tomb de la qüestió, Cinca va assegurar que abans d’emprendre cap iniciativa, s’obrirà el diàleg tant amb els veïns com amb l’administració comunal que sorgeixi el proper 13 de desembre. Per ara cap grup és partidari de la construcció.

Escalfar el 40% de l’aigua amb renovables/ La modificació del Reglament de la Construcció aprovada ahir pels ministres obliga a tots els edificis nous a produir com a mínim el 40% de l’aigua calenta a través de l’ús d’energies renovables. Per millorar l’aïllament dels vells edificis, es permetrà incrementar l’envolupant exterior –en 35 cm– i l’alçada màxima –en 1,5 metres–. Encara amb l’ànim de potenciar les renovables, es permet instal·lar plaques solars en murs i talussos.

El context entra al debat sobre la nacionalitat/ El debat sobre la reducció dels anys de residència per a obtenir la nacionalitat no només ha d’obtenir el màxim consens al Consell General sinó que, en plena immersió en la negociació d’acord amb la Unió Europea, també haurà de tenir en compte el context internacional (o més aviat continental). Així ho va considerar ahir el ministre portaveu, qui afegia que la baixada dels anys ha de ser progressiva i no pot ser «del 50% de cop».

Convocat l’ajut per al Collège d’Europe/ Un cop es publiqui la convocatòria al BOPA, els estudiants interessats en obtenir la beca Collège d’Europe per al curs acadèmic 2016-2017 tindran fins el 20 de gener per presentar les seves candidatures. Les sol·licituds, que han d’estar acompanyades dels documents necessaris per adreçar-les a l’administració del col·legi, hauran de ser formalitzades al ministeri d’Educació i estaran dotades de fins a 24.000 euros. 

10.000 euros contra la violència domèstica/ La taula ministerial va acordar ahir atorgar 10.000 euros per emprendre una campanya de prevenció i lluita contra la violència vers dones i infants en l’àmbit domèstic empresa pel Consell d’Europa. D’altra banda, contribuirà amb 18.500 euros a l’Organització Internacional de la Francofonia per organitzar activitats sobre aigua i sanejament durant la COP-21 de París, tal com va informar Cinca ahir. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT