PUBLICITAT

ENCAMP

La connexió amb França ja permet duplicar la importació d’energia

La nova línia, valorada en 42 milions d’euros, garanteix el subministrament dels propers 30 anys

Per MARISA DA COSTA

El director general de FEDA, Albert Moles, acompanyat ahir pel director d’Operacions, a la dreta, Vicenç Jorge.
El director general de FEDA, Albert Moles, acompanyat ahir pel director d’Operacions, a la dreta, Vicenç Jorge. | EL PERIÒDIC
Després de 15 anys de negociacions amb el proveïdor, de la realització de projectes i demanda de permisos i, finalment, l’execució de les obres, la interconnexió entre les França i Andorra ja és efectiva i permet dotar el Principat de la «l’aptitud de «duplicar la importació d’energia elèctrica». El director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moltes, va celebrar ahir l’arrencament d’un nou servei el qual, després de 42 milions d’euros d’inversió, garanteix el subministrament d’electricitat al país durant les properes tres dècades.

Des de finals de la darrera setmana i un cop efectuades les proves pertinents per verificar-ne el correcte funcionament, «la nova línia de 225.000 volts que uneix l’Ospitalet i l’Estació transformadora i repartidora de Grau Roig» ja nodreix la xarxa elèctrica del país i en permet «l’augment de la capacitat» en casos d’increment del consum, segons va explicar el director d’Operacions de FEDA, Vicenç Jorge.

A més de comportar un plus en la «qualitat» del servei, la connexió amb la generadora del sud francès suposa assegurar el subministrament d’electricitat; davant la hipòtesi que s’interrompés l’alimentació que arriba des d’Espanya, l’anterior connexió amb França, de 110 kV, no hauria permès cobrir la demanda nacional. Ara, i segons va assegurar Moles, «hem allunyat el sostre» i, per tant, «passi el que passi tindrem energia».

Tot plegat no comportarà canvis en l’actual desenvolupament de l’activitat de FEDA més enllà de possibilitar augmentar la importació –que permet subministrar el 80% de l’energia que consumeix Andorra– en cas de caiguda de la xarxa espanyola o d’incrementar-se el consum. En aquest sentit, el dirigent de l’entitat va afegir, tenint en compte el repunt dels mercats que, «per poc que pugi l’economia creixerà el consum energètic», tot aportant l’exemple de la tendència dels vehicles elèctrics. De donar-se aquesta pujada en el consum o un augment inesperat a l’hivern amb l’arribada de turistes i la manca d’aigua, la interconnexió amb l’Ospitalet garanteix la constant arribada d’energia i, en qualsevol cas, l’absorció des dels països veïns seguirà dividint-se vorejant el 50%.

Característiques de la nova línia/ Més de cinc quilòmetres que conformen «pràcticament una línia recta» connecten ambdues estacions a un costat i l’altre de la frontera. Tal com va explicar Jorge, «23 pilones» han estat aixecades «al marge esquerra del riu Arieja», de manera que queden totalment «en territori andorrà».

Aquesta «obra de gran envergadura» es va dur a terme tot vetllant per reduir «l’impacte ambiental i minimitzant els riscos naturals» com pot ser la provocació d’allaus. A més de la cura per «la integració paisatgística» exposada per l’encarregat de les operacions dins de les Forces Elèctriques, Moles va insistir en el compromís de la generadora amb el medi ambient. Inversions com l’efectuada en aquesta nova connexió permetran a la llarga acomplir objectius com el que FEDA té amb les Nacions Unides i que cerquen «rebaixar els nivells d’emissió de CO2» fins a «un 15% en els propers 10 anys».

En un altre ordre de coses però encara en l’àmbit de les importants inversions que els darrers anys ha impulsat la productora, Moles va voler recordar «l’objectiu principal de reforçar la xarxa elèctrica» però també «les instal·lacions hidràuliques, les xarxes de calor i la cogeneració». La meta final: dotar d’autonomia el Principat augmentant la producció d’electricitat a nivell nacional.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT