PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS acusa a DA de «retenir informació» sobre l’opinió de Vivand

Aleix defensa el partit i assegura que no en coneixien els resultats

Per LÍDIA RAVENTÓS

Turistes passejant per un tram de l’avinguda Carlemany.
Turistes passejant per un tram de l’avinguda Carlemany. | TONY LARA
La consellera del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, va acusar ahir a Demòcrates per Andorra (DA) de conèixer els resultats de l’enquesta realitzada pel Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES) durant la campanya electoral. Concretament, la consellera es referia a la informació en base a l’opinió de la ciutadania sobre Vivand i lamentava la «retenció d’informació» assegurant que DA sí que va tenir accés a aquestes dades abans que la resta de partits. Aquest fet, atestava la consellera, «es va evidenciar en alguns dels debats electorals» i «va perjudicar la resta de llistes que es van presentar a les eleccions comunals a Escaldes-Engordany». 
 
La consellera socialdemòcrata es va mostrar crítica en la data de presentació dels resultats ja que exposava que si les enquestes s’havien elaborat a l’octubre «es podia haver publicat molt abans de les eleccions». «Estem disgustats» expressava, ja que «sense posar en cap cas en qüestió la professionalitat del CRES, pensem que hi ha hagut una intervenció de Govern o de més amunt per retenir la informació». I recalcava que aquest fet va provocar que «tots els partits que no fossin el que governa van quedar perjudicats». 
 
La parlamentària assegurava que si haguessin tingut coneixement d’aquestes dades, les propostes del programa electoral del PS sobre l’avinguda Carlemany haguessin estat diferents. «Si haguéssim sabut aquests resultats no ens hauríem ni plantejat certes propostes. Si el 90% hi està a favor, el tema està enterrat. La gent ho vol i ja està», declarava. 
 
Davant d’aquesta inculpació, el conseller general demòcrata, Miquel Aleix, va afermar que personalment no coneixia els resultats de l’enquesta i «dubto que ningú del partit ni del grup parlamentari els hagués vist perquè s’hagués comentat». Sigui com sigui, certificava, «no crec que hagués variat els resultats electorals ni per bé ni per mal». 
 
SDP i Ld’A no en tenen constància/ La consellera d’SDP, Sílvia Bonet, comentava que «personalment no tinc constància que DA tingués aquesta informació». En tot cas, indicava que «una cosa és que el CRES per voluntat pròpia decideixi no treure els resultats per no influir en el vot», la qual cosa, afegeix, «fins i tot em semblaria bé», i «una altra de molt diferent seria que només hagués informat a un partit». En el darrer cas, manifestava, «evidentment no em semblaria bé». De tota manera, va concloure Bonet, «tan si presentes els resultats com si no [en campanya electoral] sempre afavoriràs a algú». En aquesta ocasió, subjectava, «no crec que s’haguessin modificat els resultats, en tot cas s’hagués afavorit encara més al guanyador». 
 
Per la seva banda, el conseller general del Partit Liberal (Ld’A), Ferran Costa, va anotar que «tot això només són especulacions». Tot i així, «cal regular aquestes coses per evitar problemes». Costa creu que més enllà de si el partit demòcrata tenia o no constància de l’informe del CRES, «el més important és evitar que se’n faci un ús partidista, sigui quin sigui el partit que se’n beneficiï».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT