PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Descobrint l’artteràpia amb els records dels usuaris del Cedre

La terapeuta Lucía Rodríguez estrena el documental ‘Memòries’, en què mostra com deu persones grans repassen les seves etapes vitals a partir d’experimentar amb l’art i la creació

Per ESTHER JOVER MARTIN

La terapeuta Lucía Rodríguez.
La terapeuta Lucía Rodríguez. | EL PERIÒDIC
Un grup de deu usuaris del Cedre han reviscut les diferents etapes de la seva vida a través de la creació artística. L’experiència d’artteràpia es mostra en l’audiovisual Memòries, de Lucía Rodríguez, que l’estrenarà dilluns que ve al centre cultural la Llacuna, a les sis de la tarda.
 
Rodríguez va estudiar de Belles Arts a Barcelona perquè tenia interès en l’àmbit artístic: «No tenia molta facilitat amb el dibuix però tenia necessitat de crear», confessa. Durant la carrera, Rodríguez va cursar assignatures d’educació artística en què va descobrir «la mediació cultural, en què una persona aproxima l’art a les persones que normalment no hi arriben perquè, de vegades, ha esdevingut molt elitista i la gent no hi accedeix per por a no entendre-ho». 
 
En descobrir que hi ha persones que ajuden la gent a través de l’art, «em vaig formar com a artterapeuta, cursant un màster a Vic amb formació multidisciplinar, que inclou tots els vessants artístics, dansa, escultura, veu, pintura...». Cada artterapeuta, a més, enfoca la teràpia des del seu punt de partida: «Jo ho faig des de la plàstica i l’escriptura, però també faig exercicis d’expressió corporal», explica Rodríguez. 
 
«L’artteràpia es dirigeix a qualsevol usuari interessat en un procés de creació», afegeix, «encara que normalment les persones que truquen a la teva porta tenen algun tipus de vulnerabilitat determinada: pares amb fills hiperactius o amb problemes de conducta, gent amb dificultats de mobilitat, deficiències cognitives...». Amb tot, l’artteràpia és per a qualsevol persona. De fet, la terapeuta  anima a seguir-la a totes les persones que busquin una ajuda quan es trobin en algun moment de desequilibri emocional: «Per exemple, tens 40 anys, t’acabes de separar, i t’adones que la feina no t’agrada, i estàs en un moment de desequilibri emocional i no saps com sortir-te’n. Per fer artteràpia no necessàriament has de tenir un problema cognitiu», aclareix.
La filmació del procés
 
El projecte Memòries va sorgir de la necessitat de difondre què és l’artteràpia. Rodríguez vivia a Barcelona i fa un parell d’anys que va tornar a instal·lar-se a Andorra. «M’he mogut pel terreny social i sanitari per fer conèixer l’arteràpia, encara totalment desconeguda». La terapeuta ha estat treballant amb infància i tenia ganes de muntar alguna activitat amb gent gran i va idear «un projecte amb gent gran que treballés la memòria a partir de fomentar un procés de creació». Rodríguez va presentar la iniciativa a la convocatòria de subvencions de la Societat de Drets d’Autor i Drets Veïns del Principat d’Andorra (SDADV) i en va ser una de les beneficiàries. Després d’obtenir l’impuls econòmic, la terapeuta va trucar a moltes portes i al Cedre, tant l’educadora com la terapeuta ocupacional «van acollir el projecte amb molta il·lusió».
 
Durant quatre mesos, un parell de cops al mes, la Lucía Rodríguez es trobava amb un grup de deu usuaris del Cedre per realitzar tallers d’un parell d’hores. «Vaig dividir els tallers en etapes de vida: infància, juventut, maduresa i velles. En cada sessió fèiem una etapa diferent, amb una proposta per treballar un tema que els pogués evocar aquell moment del passat», especifica la impulsora del projecte. Per concloure el procés, el grup va finalitzar amb un taller d’experimentació corporal: «Primer havíem fet el recorregut identitari de la vida, i volia fer la part més física, el retrat. Per tant, vam organitzar un taller d’autoretrat, al qual van venir voluntaris per ajudar els padrins ja que alguns tenen dificultats, per exemple, de visió o d’escriptura». 
Projecció de ‘Memòries’ 
 
El projecte que la terapeuta va presentar a l’SDADV perquè li subvencionés era audiovisual, però li interessava «treure-li suc» i que es pogués plasmar audiovisualment un projecte d’artteràpia. Per això, Rodríguez va contactar amb Qucut Produccions perquè gravés tots els tallers i, a més, van completar el treball amb entrevistes individuals als usuaris per conèixer com se sentien durant el procés. 
A més de la projecció del documental, també s’exposaran, al vestíbul de la Llacuna, les obres que els usuaris van realitzar durant els tallers. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT