PUBLICITAT

Andorra la Vella

La FAB professionalitza la seva estructura

La FAB dóna un impuls amb un grup de jugadors que rebran totes les atencions per a la seva millora

Per JOAN JOSEP BLASCO

El projecte que inicia la FAB compta amb especialistes de diferents àrees.
El projecte que inicia la FAB compta amb especialistes de diferents àrees. | J.J.B.
En ben poques ocasions Andorra es troba en els llocs punters a nivell mundial. Des de fa uns anys la Federació Andorrana de Bàsquet (FAB) desenvolupa un programa de 3x3 que el permet tenir els jugadors nacionals en les primeres places dels rànquings internacionals de totes les categories, participant en totes les grans competicions tant a nivell continental com mundial. Aquest filó el volen seguir aprofitant per a mantenir les posicions i per aquest motiu engega un projecte per professionalitzar l’estructura.
 
El projecte 3x3 2016 es posa en marxa amb la fita de convertir-se quadriennal a partir de l’any vinent per treballar de forma específica aquesta modalitat amb un grup de jugadors que formen part d’un grup de tecnificació permanent, amb la intenció d’augmentar el seu nivell de cara a les competicions internacionals. Es pot fer amb el canvi de plantejament, ja que són jugadors sèniors que en la seva major part no formen part de cap club a cinc i tenen disponibilitat exclusiva per al 3x3, treballant tots els aspectes concrets d’aquesta modalitat del bàsquet. El grup està composat per 25 jugadors de categoria masculina i femenina: Adrià Besolí, Rafa Casals, Felipe de Oliveira, Jordi Fernàndez, Oriol Fernàndez, Cinto Gabriel, Xavi Galera, Xavi Isern, Esteve Malet, Dani Marín, Sergi Marín, Jordi Olcina, Jordi Plasència, Cristina Andrés, Marta Ballús, Clàudia Brunet, Jennifer Carmona, Èrika Julian, Anna Mañà, Maria Martín, Nàdia Mun, Alba Pla, Carla Puntí, Patricia Vicente i Eva Villarrubla. 
 
Àrees de treball / El projecte està dividit en quatre grans àrees, que uneixen a un conjunt de professionals que treballaran conjuntament per la millora de l’esportista, tant a nivell individual com col·lectiu. L’esportiva està dirigida a la millora d’aspectes tècnics i tàctics del jugador, així com la seva millora física. El responsable tècnic masculí és Pere Pràxedes, mentre que el femení encara està per definir. El grup de tecnificació comptarà amb un preparador físic, Lluís Santana. La psicològica té la finalitat de donar eines per a les situacions estressants que es poden produir a l’hora d’afrontar una competició, que permetin prendre les decisions correctes de cara a la millora del rendiment. L’àrea de salut abasta la medicina esportiva, la nutrició i la fisioteràpia, tres camps que han d’aportar un control de l’estat físic del jugador. La direcció tècnica coordina els diferents departaments per assegurar el funcionament del projecte per a que els implicats arribin en les millors condicions físiques i mentals a les competicions que afronten al llarg de l’any. El director tècnic de la FAB, Jaume Tomàs, és el principal responsable del projecte, que s’encarrega que hi hagi una comunicació correcta entre tots els professionals. Aquest mateix any les cites que s’afronten són els Campionats del Món de Guangzhou, de l’11 al 15 d’octubre; i l’Europeu, amb lloc i dates encara per determinar. Andorra prendrà part a les dues competicions tan en masculí com en femení.
 
Cas únic / «No hi ha cap federació que hagi pensat en una estructura com la que presentem pel 3x3», assegura Manel Fernàndez, president de la FAB. El més similar es pot trobar amb una potència del bàsquet com és Sèrbia, que compta amb l’únic equip que és professional del 3x3. Amb aquest projecte que s’engega «esperem que els jugadors siguin el màxim de competitius possibles quan ens hagin de representar», subratlla Tomàs, que amb el treball que es realitzarà confien «tenir un retorn en aquestes grans cites internacionals». El programa «l’hem centrat molt en sènior perquè s’han donat les circumstàncies de tenir un grup de treball que podem planificar una actuació a desenvolupar durant l’any», i es compta amb la circumstància que es treballa amb un grup específic de jugadors, al contrari «dels altres països, que no saben ni qui els representarà». Tomàs veu que els darrers anys hi ha hagut una evolució, però es necessita donar un pas endavant. «Ens ha faltat sempre una mica per fer una bomba» a les grans competicions per superar una fase i amb aquesta iniciativa «ens toca posar totes les eines per poder fer alguna cosa gran». Un altre objectiu està en classificar-se pels Jocs Olímpics un cop aquesta modalitat entri al programa.
Els entrenaments van iniciar-se a l’octubre, un cop per setmana. Després de Setmana Santa seran dues les sessions i abans de cada competició en seran quatre. «Hi ha una gran implicació per part dels jugadors. Els veig molt il·lusionats amb el projecte de la federació», indica Pràxedes. Des del 2012 Andorra sempre ha participat en tots els grans esdeveniments, ocupant les primeres posicions dels rànquings mundials. Actualment en masculí és vuitè, i quart en femení. A més del Principat, només Brasil, Itàlia i Holanda es troben entre els 10 primers a les dues categories.
 
Pistes a punt / Després de Setmana Santa s’instal·laran al Clot d’Emprivat d’Escaldes-Engordany dues pistes a l’aire lliure que serviran per exercitar-se amb les mateixes condicions que es trobaran a les competicions. Posteriorment arribarà de Qatar la pista i el material que la Fundació de la FIBA dona a la FAB com a reconeixement per la tasca que realitza en el 3x3, juntament amb Uganda, Uruguai i Sri Lanka. La seva arribada depèn únicament d’un tràmit. La ubicació encara està per decidir.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT