PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un brot de gastroenteritis afecta una seixantena de joves turistes

Les investigacions del ministeri descarten un «focus concret» i per tant una intoxicació i apunten al «contagi»

Per J. R. BAIGES / M. DA COSTA

Els joves afectats pateixen vòmits i lleus febrades per als quals se’ls ha aplicat el tractament degut.
Els joves afectats pateixen vòmits i lleus febrades per als quals se’ls ha aplicat el tractament degut. | TONY LARA
Una seixantena de joves arribats al país amb la fi de passar-hi uns dies de lleure es van veure el matí de dimecres afectats per «un brot d’etiologia vírica». O el que és el mateix: el que més comunament es coneix com a gastroenteritis es va encomanar entre diversos grups d’adolescents, que es veuen afectats de vòmits i lleus febrades. Alertat pel metge que s’encarregava de realitzar el primer diagnosi, el Ministeri de Salut va engegar el protocol requerit en detectar-se una afectació similar «en més de dues persones», la qual cosa podria apuntar a una epidèmia.

Aquesta possibilitat, però, ha quedat completament «exclosa». Tal com va esclarir el director de Salut i Benestar, Josep Casals, la investigació desenvolupada arrel de les desenes d’indisposicions alertades «permeten descartar» que es tracti d’una infecció que hagi estat provocada per un «focus concret», com per exemple, «aigua o menjar en mal estat». El malestar entre els turistes va ser desencadenat per un contagi ocasionat pels canvis dels hàbits quotidians dels visitants.
 
L’alarma va saltar en detectar-se diverses persones amb un quadre simptomàtic similar. Però, sobretot, el que alertava el departament de Salut és el fet que els afectats no fossin joves d’un mateix grup sinó que es tractés de persones de diferents conjunts que, a més, procedeixen d’orígens distints, com Canàries o Galícia. 
 
Malgrat que els anàlisis segueixen en peu «i trigaran encara unes setmanes abans que els resultats arribin a les parts», Salut pondera que es tracta d’un malestar provocat pels canvis que comporta un viatge a la vida quotidiana en unes persones que, a més, «s’engloben en una franja d’edat d’entre 14 i 17 anys, tal com va explicar Casals. El director de Salut recorda «que són grups que arriben en mitjans de transport terrestres reduïts» que normalment «augmenten el seu nivell d’activitat física» en arribar a Andorra, així com també «alteren les seves dietes». I, a jutjar per l’edat, «no deuen dormir les hores necessàries». 
 
El fet que el contagi s’hagi expandit entre joves de diferents grups, allotjats en hotels diferents i fins i tot en parròquies distanciades s’explica perquè «segueixen circuits paral·lels»; si bé no és imprescindible que coincideixin en un mateix indret, sí que fan activitats similars, ja sigui esportives, de relax o entreteniment divers, pel que passen pels mateixos punts. Només que un se’n contagiï, és altament possible que, en passar tantes hores amb els companys de viatge, s’acabi expandint el virus.
 
Protocol de seguretat/ Immediatament després de ser advertit, el Ministeri de Salut va engegar el protocol de seguretat per tal de diagnosticar l’afectació així com determinar-ne el «focus». Així, el departament va inspeccionar tant els allotjaments com establiments que els turistes haguessin pogut visitar. Res no va alertar sobre un inclompliment de la normativa i van col·laborar aportant mostres tant d’aigua com menjar. Tot plegat ha permès descartar que es tracti d’una intoxicació. Ho reforça el fet que els joves hagin estat els únics afectats. Els establiments, de la seva banda, reforçaran les operacions de neteja per evitar més contagis. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT