PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Destí final negre per al tabac de contraban confiscat a Andorra

El gruix de la mercaderia interceptada per la Guàrdia Civil és destruït en una nau industrial de Madrid

Per JOSEP ROMERO

Dos agents de la Guàrdia Civil controlen els vehicles al seu pas per la duana del riu Runer.
Dos agents de la Guàrdia Civil controlen els vehicles al seu pas per la duana del riu Runer. | TONY LARA
Quatre cops a l’any les instal·lacions d’una nau industrial, situada prop de Madrid, s’encarreguen de triturar i destruir milers i milers de paquets de tabac procedent del contraban. Fa uns quants anys  el producte es podria adquirir als establiments estanquers espanyols a un preu més barat i, en tot moment, el consumidor era conscient que l’article havia estat comissat per la policia, portant una etiqueta en què així es feia constar. La situació actual és totalment distinta. La major part de la mercaderia il·legal passa a disposició judicial una vegada confiscada.
 
 Els jutjats acostumen a quedar-se unes mostres per ser analitzades i la resta s’envien als magatzems que l’empresa Logista té distribuïts en diferents punts de l’Estat espanyol. La companyia, que actua conjuntament amb el Comandament d’Operacions de la Guàrdia Civil, s’encarrega del registre, el control i el transport del tabac cap a la seva destinació final: Madrid. Un procés supervisat en tot moment per membres dels cossos i forces de seguretat. El Comandament és qui dóna llum verd al seu trasllat a la capital espanyola. Segons Luís Alonso de l’Agència Tributària espanyola, la seva destrucció és justifica principalment per dos motius: d’una banda es tracta d’una mercaderia que s’introdueix a Espanya de manera il·legal i,per altra, per raons de qualitat. 
 
Una vegada el tabac es triturat, s’embala i els residus són enterrats en un abocador situat en una zona geogràfica també del centre del territori espanyol que, per raons de seguretat, no ha estat facilitat per les autoritats. Cal a dir que en una sola operació de trituració i embalatge, que es duu a terme a la planta, es poden arribar a eliminar fins a cinc milions de cigarrets, cigars i picada de tabac.
 
 Només l’any passat l’Estat espanyol va deixar d’ingressar en impostos uns 130 milions d’euros, un percentatge molt important si es té en compte que sols un 17% del tabac de contraban és comissat. La major part d’aquest producte va al mercat negre o a l’estranger. Els principals països receptors són els nòrdics i el Regne Unit.
 
ROBATORI TRANSPORT  /El negoci del contraban mou grans quantitats de diners, fins el punt que s’han incrementat en els darrers mesos els robatoris amb violència que pateix la companyia Logista, tant en les seves instal·lacions com contra els seus vehicles que s’encarreguen de transportar-lo fins a la incineradora. 
 
 Segons càlculs de la mateixa empresa una xarxa dedicada al contraban pot arribar a guanyar uns 3,78 euros per paquet davant els 0,95 euros que obté la indústria legal després del pagament d’impostos. Per tant, hi ha un gran marge de beneficis. Els intents de robatori en tot el territori espanyol és d’una mitjana de dos o tres per setmana, tot i havent-se reforçat els sistemes de seguretat.
 
TABAC AMAGAT / L’enginy i la inventiva dels contrabandistes no deixa de sorprendre a les forces de l’ordre tant a Espanya com a Europa, generalment ocult entre un altre tipus de mercaderies legals. El tabac il·lícit s’introdueix sobretot, per aquest ordre, des de Gibraltar, Andorra i les Illes Canàries. 
 
La fórmula més habitual per moure el tabac de contraban són els dobles fons de cotxes i motos, que poden albergar centenars de paquets. Les autoritats també han confiscat tabac en sofàs o calderes. En el transcurs de les operacions, fins i tot, es van trobar desenes de milers de paquets de cigarrets ocults en dobles fons allotjats en grans camions, que a més solen tenir elaborats sistemes d’extracció de càrrega un cop passats els controls. La mercaderia també ha estat interceptada, en altres casos, a l’interior de blocs de formigó, amagat dins de troncs de fusta o camuflat entre sacs de fruites o verdures. 
 
Aquesta mena de tabac també arriba per via aèria des dels països d’Europa de l’Est o per via marítima des de diversos punts, fonamentalment la Xina. Cada any s’intercepten una mitjana de 25 a 30 contenidors dels quals,uns 15 de mitjana, arriben des del país asiàtic. 
 
EFECTES COL·laTERALS  / Al voltant del comerç de tabac de contraban, s’està descobrint un nombre cada vegada més gran de sofisticades organitzacions criminals que troben el seu lucre en aquest delicte. L’activitat d’aquestes màfies afecta greument la societat en el seu conjunt per diverses raons: l’evasió d’impostos, la inseguretat, la corrupció o les caigudes en la venda legal de tabac i la conseqüent destrucció de llocs de treball que generen al país veí. 
 
Durant l’any passat la guàrdia civil va dur a terme 13.165 actuacions en matèria de tabac procedent d’Andorra que van donar com a resultat la confiscació de 6.239.531 paquets de cigarrets i de 46.559 cigars purs. 
 
En aquestes intervencions van ser detingudes 142 persones, 4 més investigades i 12.598 denunciades administrativament com a autores d’infraccions relacionades amb aquesta matèria. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT