PUBLICITAT

Ordino

Ordino recupera el monòlit de Sant Cristòfol

Antoni Naudi ha estat l’encarregat de realitzar la reproducció

Per EL PERIÒDIC

El monument megalític que ha recuperat la parròquia d’Ordino.
El monument megalític que ha recuperat la parròquia d’Ordino. | COMÚ D'ORDINO
La parròquia d’Ordino ha recuperat el monòlit de Sant Cristòfol, un monument megalític d’origen incert que té gravat el sant protector dels viatgers, que va desaparèixer del terme d’Ansalonga a final dels anys 50 amb l’ampliació de la carretera general. 
 
Es tracta d’una reproducció d’1,40 m d’alçada i uns 70 cm d’amplada que ha estat realitzada per Antoni Naudí, aficionat a la talla de pedra, a la fusta i al ferro. L’obra original no es va documentar mai i s’especula que es podria tractar d’un menhir prehistòric que es cristianitzés, segons informa el comú.
 
Veient les característiques, tampoc es descarta que el megalític fos d’època medieval o moderna. També es podria tractar d’una estela o l’equivalent a una creu de terme, que es posaven als camins des de l’edat mitjana fins al segle XX.
 
Dificultats per trobar un roc / L’autor que va trobar la pedra al Serrat explica que el més complicat «ha estat trobar un roc de les dimensions idònies, amb una superfície que es deixés treballar». El cisellat ha comportat un any de treball i un cop realitzat, el Comú d’Ordino ha intervingut per col·locar el menhir. «Recordo aquesta peça perfectament de la meva infantesa i només va caldre que la Consol Naudí m’esperonés a fer-la», assegura l’autor. 
 
La principal font per dur a terme la reproducció ha estat la fotografia de Valentí Claverol i la descripció de l’ariejois Joseph Vézian. Originàriament es trobava al camp de la Creu, conegut també com del Ceró, a Ansalonga, i actualment ha quedat instal·lat a la carretera general, en un prat que hi ha al terme d’Ansalonga, just abans d’arribar a la Cortinada. El comú ordinenc assegura que Naudí compta amb altres treballs originals a la parròquia com l’homenatge als homes de ferro a la rotonda del Raval, al peu de l’església, i «ha fet cases singulars al nucli antic d’Ordino i treballs importants de restauració com la intervenció a la façana de la Casa Museu d’Areny- Plandolit o el paviment empedrat que hi ha a l’entrada principal de la Casa des del carrer Major». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT