PUBLICITAT

Ordino

Un Yepes molt català

La cita musical compta amb Blaumut, que actuarà amb l’ONCA, i Manel, que presentarà el quart disc

Per Esther Jover Martín

Fusió Blaumut & Onca, el pròxim 7 d’octubre. El quintet presentarà el segon àlbum acompanyat de l’ONCA.
Fusió Blaumut & Onca, el pròxim 7 d’octubre. El quintet presentarà el segon àlbum acompanyat de l’ONCA. | El Periòdic
El Festival Narciso Yepes va néixer com una cita anual amb la música clàssica però al llarg de 34 edicions ha anat evolucionant i adaptant-se als gustos del públic. L’edició d’enguany, que tindrà lloc a l’octubre, inclou una programació amb cinc propostes que s’estrenen al Yepes: Blaumut & ONCA, Trio Va de Corda, Bebe, Harry Potter i Manel. Un cartell amb fort accent català.
 
El 34è Festival Narcios Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà arrencarà el 7 d’octubre amb la fusió Blaumut & ONCA. El so de les cordes és el nexe natural de les dues formacions, ja que en el quintet català hi ha un violí i un violoncel, a més de veu, guitarra i percussió, i els acompanyaran 16 músics de l’orquestra.
 
Blaumut interpretarà el seu segon àlbum, El primer arbre del bosc, tot i que al concert no faltaran els èxits del primer disc, com Pa amb oli i sal i Bicicletes, i el poema d’Espriu musicat I beg your pardon. El director artístic del festival, Gerard Claret, va puntualitzar ahir que amb la proposta amb l’ONCA «el grup fa un pas més enllà en l’estil sonor». Claret va destacar que Blaumut ha guanyat el premi al Millor artista 2016 de la revista Enderrock.
 
El 9 d’octubre tindrà lloc l’únic concert que no se celebra a l’Auditori Nacional, sinó a l’església parroquial d’Ordino: el Trio Va de Corda, una nova proposta del format ONCA Bàsic, i l’única actuació dedicada a la música clàssica. El trio està integrat per tres membres del professorat de l’Institut de Música d’Andorra la Vella: Jordi Albelda (violí) i Sílvia Garcia i Eva Santamargarita (violes).  A més, els tres docents col·laboren en els concerts de la Fundació ONCA preparant l’alumnat de corda i  els músics de la Jonca. 
 
El programa s’iniciarà en l’època barroca, amb quatre invencions de Bach (1685-1750). Després se n’anirà al classicisme, amb una peça de Leopold Mozart (1719-1787), pare de W. A. Mozart. Ja a l’època romàntica, el Trio Va de Corda interpretarà peces de Leopold Dancla (1822-1895) i Antonín Dovrák (1841-1904). Finalment, el recorregut per 200 anys de música acabarà al segle XX amb la interpretació d’una composició de Max Reger (1873-1916). 
 
I després de quatre anys de silenci, la cantautora Bebe ha publicat el seu quart disc, Cambio de piel, un disc en què parla de les seves vivències personals, del naixement de la seva filla i d’amors i desamors. Bebe actuarà en un format intimista, acompanyada de quatre músics. L’artista ha composat i enregistrat el nou treball amb Carlos Jean, que també li va produir els dos primers discs, Pafuera Telarañas (2004) i Y (2009). 
 
Des de fa algunes edicions, el Festival Narciso Yepes programa en el cicle un musical per a tots els públics. Enguany el protagonista és Harry Potter i el seu univers, a Un musical innominable, de la companyia teatral Wizart. L’espectacle, a partir de 6 anys, conté música i molt d’humor. Hi actuen una desena d’actrius i actors, amb Marc Gómez, Eloi Gómez i Laura Yvars en els papers de Harry Potter, Ron Weasley i Hermione Granger, respectivament. La direcció de l’espectacle és a càrrec de Marina Schiaffino, i la direcció musical és de Laura Bosch. La cita, matinal, serà el 16 d’octubre.
 
Finalment, el Yepes acabarà el 21 d’octubre amb el concert de Manel, que presentarà el seu quart disc, Jo competeixo. El quartet experimenta amb el so electrònic i, per primera vegada, ha treballat amb un productor, el nord-americà Jake Aron. Manel bat rècords i acumula premis, i és el colofó a un festival eclèctic.
 
El pressupost del certamen és de 100.000 euros, que financen el Comú d’Ordino i la Fundació Crèdit Andorra (s’hi inclou el concert de Cap d’Any). Les entrades sortiran a la venda a partir del 13 de setembre a www.festivalnarcisoyepes.ad i els preus aniran entre els 10 euros i els 30 euros, segons el concert.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT