PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La llei ja prohibeix que els sancionats per maltractament tinguin animals

Laika lamenta que la tinença se suspengui tan sols entre 3 i 6 anys

Per Esther Jover Martin

Un home i el seu gos prenen el sol a la riba d’un riu.
Un home i el seu gos prenen el sol a la riba d’un riu. | Tony Lara
La nova legislació de tinença i de protecció d’animals (la Llei 11/2016, del 28 de juny) ja és vigent i, per tant, també és aplicable el nou capítol de sancions. L’article 39 de la normativa estableix que «les persones que hagin estat sancionades per raó de maltractament no poden ser titulars d’un animal davant del registre corresponent i se’ls suspèn la tinença per un període de tres anys en cas d’una infracció greu i de sis anys en cas de tractar-se d’una infracció molt greu». Amb tot, això vol dir que  es comença de zero i aquelles persones que consta que han maltractat animals, ja sigui per denúncies o constatació de les associacions de defensa dels animals, ara queden netes d’antecedents. El registre de persones sancionades es començarà a omplir a partir d’ara.
 
La nova llei qualifica d’infracció greu «maltractar o agredir físicament els animals si els comporta conseqüències greus per a la salut o els provoca sofriments» i de molt greu «maltractar animals si les conseqüències en comprometen la vida», entre moltes d’altres accions. Les multes per a les infraccions greus van de 300,01 euros a 3.000 euros, i per a les molt greus, de 3.000,01 euros a 9.000 euros. 
 
La legislació també preveu la prescripció de l’incompliment de la normativa: «Les infraccions a les quals fa referència aquesta Llei prescriuen al cap d’un any pel que fa a les infraccions lleus, al cap de dos anys les greus i al cap de tres anys les molt greus».
 
Les entitats animalistes com a Laika estan satisfetes que s’hagi endurit la llei, ja que el codi penal ja inclou el maltractament a un animal com un delicte menor que pot comportar penes d’entre un i dos anys de presó. Les imprudències també es castiguen amb arrest i fins a 3.000 euros de multa.  Amb tot, les associacions haurien volgut que es prohibís permanentment tenir un altre animal a aquella persona a la qual se li obri un expedient sancionador, i també lamenten que les persones de les quals es té constància d’haver-ho fet puguin tenir un altre animal ja que la nova legislació imposa noves condicions.
 
Tot i l’entrada en vigor de la nova llei, ara s’haurà de seguit treballant per al desplegament reglamentari, com el de mobilitat dels animals. L’article 6.15 de la norma estableix que està prohibit «mantenir-los lligats durant la major part del dia o limitar-los de forma duradora el moviment necessari per a ells, d’acord amb el que estableix el reglament corresponent». Ara caldrà desplegar el reglament. A Barcelona, per exemple, una nova ordenança municipal prohibeix que els gossos estiguin lligats més de dues hores (una si és un cadell) i que no es quedin sols més de 12 hores. En el cas dels gats, no poden passar més de tres dies sols.
La llei també regula la creació de la gatera oficial, que ja s’ha començat a construir al costat de la gossera. La gatera també requereix d’un reglament específic: «El funcionament de la recollida d’animals i la gestió de la gossera i la gatera es desenvolupen reglamentàriament».
 
La norma recorda que la finalitat de la llei és «assolir el nivell màxim de protecció i benestar dels animals i afavorir una responsabilitat més elevada i una conducta més cívica de la ciutadania en la defensa i la preservació dels animals» i afegeix que «els animals són éssers vius dotats de sensibilitat física i psíquica». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT