PUBLICITAT

Santa Coloma

Sense esborrany per valorar el pacte d’Estat

Els grups parlamentaris encara no han rebut el text de la reforma sanitària per decidir si s’hi sumen unànimement

Per ESTHER JOVER MARTIN

Els membres de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient, acompanyats del ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany (a la dreta), ahir a la porta del Centre Sociosanitari el Cedre.
Els membres de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient, acompanyats del ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany (a la dreta), ahir a la porta del Centre Sociosanitari el Cedre. | MARICEL BLANCH
El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va comparèixer dilluns davant de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient per exposar la reforma sanitària que implementarà en els pròxims mesos. El ministre va assegurar que aquesta setmana faria arribar als grups parlamentaris un esborrany del text perquè decideixen si se sumen al pacte d’Estat per la sanitat. Ahir al migdia, però, encara no havien rebut res.

Àlvarez va acompanyar ahir els membres de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient a una visita per diversos equipaments sanitaris: l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i la Clínica Meritxell, el Centre d’Atenció Primària de Sant Julià de Lòria i el Centre Sociosanitari el Cedre. Després de la jornada, les conselleres Carine Montaner, Rosa Gili i Sílvia Bonet, de Liberals d’Andorra, PS i SDP, respectivament, van admetre que encara no tenien cap text i, per tant, no podien decidir si se sumen al pacte d’Estat.
Gili va argumentar que «encara està tot molt confús, hi ha bastanta indefinició. Costa de veure l’encaix dels grups parlamentaris, què se’ns demana per sumar-nos al pacte d’Estat». Per la seva part, Bonet va puntualitzar que «hem de rebre el document per estudiar-lo i fer-hi propostes. Tenim una sanitat pública de qualitat, però ha de ser sostenible».

MANCA PERSONAL AL CEDRE / Les declaracions les van fer a la sortida de la visita al Cedre, que reclamava des de feia mig any Carine Montaner: «És un gran dia per a mi després de sis mesos d’espera. Els polítics han de veure la realitat in situ, és molt important per poder millorar les coses i incidir en el pressupost», va dir. De fet, la parlamentària liberal va recordar que el seu grup havia presentat una reserva d’esmena al pressupost de l’Estat perquè inclogués una partida per contractar personal per al centre sociosanitari. «No sabem quan ni si sortirà l’edicte, però fa falta personal d’infermeria i auxiliars», va afegir.

La coordinadora del Cedre, la infermera Anna Flujas, va confirmar la necessitat de personal per a un centre on hi ha 147 residents: 120 en règim intern, de 24 hores, i 27 al centre de dia. A la residència assistencial treballen un centenar de persones, «entre bugaderia, administració, infermeria, manteniment, etcètera», va aclarir Flujas. La mancança es troba en el personal sanitari: «Durant el dia, hi ha una infermera per planta, és a dir, cinc, i de nit, només hi ha una infermera per a 120 residents, és a dir, per a quatre plantes, ja que la cinquena planta és el centre de dia». Per tant, la coordinadora del Cedre va explicar que «estem fent un estudi per saber quines són les necessitats del centre per constatar de quant personal estem parlant».

A més, Flujas va avançar que també falta personal auxiliar d’infermeria, ja que ara són tres o quatre persones per planta i per torn, però «falten mans en hores puntuals». «Caldria més gent al matí, a l’hora de les dutxes i de donar l’esmorzar en boca, i a l’hora de sopar i d’acompanyar-los al llit», va matisar.

«La població cada cop té una mitjana d’edat més alta, un grau de dependència física i cognitiva més elevat, i això vol dir que les càrregues de treball estan augmentant. A més, també estem intentant derivar el mínim possible a l’hospital, assumint finals de vida i situacions que precisen més atenció, i ens cal més personal», va insistir.

D’altra banda, Flujas va admetre que al Cedre hi ha falta estabilitat del personal. «Hem tingut moltes baixes i hem hagut de rotar molt personal. Intentem que la gent pugui conciliar la feina amb la seva vida personal, pugui descansar i estar més motivada. Per això, s’està consensuant amb el personal un horari que sigui bo tant per al centre com per a ell, que s’aplicarà a partir del 2017, i s’establiran equips de treball fixes per unitat funcional. Si tenim la gent més motivada no agafarà baixes i tindrem equips consolidats a les plantes».

Des del Cedre també es farà formació interna per al personal: «quatre infermeres han demanat cursar el postgrau de l’UdA d’acompanyament a les persones grans», va concloure la coordinadora del centre.

nova direcció adjunta / Per la seva part, el ministre de Salut va comentar que, amb la visita al Cedre, «espero que hagi quedat clara la situació del centre, amb la nova governança, la coordinadora Anna Flujas. Ha estat positiu esperar a què estigués tot en funcionament», va afegir. Flujas té el suport d’una coordinadora adjunta. A més, el ministre va anunciar que «incorporarem una direcció adjunta al SAAS, que serà l’enllaç amb el Cedre». Àlvarez va insistir que «vull que treballem en equip, i nomenarem adjunts a direcció. Al Cedre, la problemàtica era la falta de governança».

L’opinió de la comissió / Quant a la visita, la consellera del PS, Rosa Gili, va admetre que la visita havia estat «molt complerta». Pel que fa al Cedre, la parlamentària va assegurar que s’havia endut una bona impressió de les instal·lacions. «El que grinyolava era la direcció, la coordinació, com s’havien casat els residents del Cedre amb els que van venir de Solà d’Enclar», va aclarir. «Gili va raonar que «durant molt de temps hi ha hagut una manca de lideratge. Les coses no han funcionat de manera transversal i globalitzada, i ens han donat orientacions de cap a on volen anar, tot i que hi ha coses que encara no estan tancades. El que està clar és que a curt termini i hi ha d’haver una coordinació que funcioni, treball en equip, que tots els residents tinguin el mateix tracte de qualitat», va resoldre.

Per a la consellera d’SDP, Sílvia Bonet, «l’important de la visita és que la comissió vegi que hi ha més recursos al SAAS, no només l’Hospital, com l’atenció sociosanitària i primària, i que quan parlem del SAAS ho hem de veure des d’una perspectiva global. Si parlem d’una reforma sanitària, ho hem de mirar globalment».

Sobre el Cedre, Bonet va dir que «s’hi ha fet un primer pas. Calia establir una gestió clara que determinés bé les necessitats i cap a on s’havia d’anar, i que s’acabés bé la fusió entre el Cedre i el Solà d’Enclar. Sembla que està encarrilat».

Després de la visita al Cedre, el conseller de DA, Carles Jordana, es va manifestar «sorprès. No hi veig una mancança de mitjans, el que hi ha és un problema de gestió. Els mitjans i els recursos hi són però estan mal gestionats, mal aprofitats. Des de la direcció del SAAS s’incideix en què els recursos estan mal gestionats», va exposar. Jornada ho va qualificar «d’hàbit andorrà, perquè s’han agafat mals usos, i no s’han canviat. No és un problema de qualitat, perquè tenim un bon servei sanitari, sinó que és una qüestió de gestió».

La consellera liberal, Carine Montaner, va expressar la seva satisfacció per visitar les instal·lacions i que la visita guiada pel ministre fos, per fi, una realitat.

SENSE NOVETATS DE CASALS / Finalment, el ministre de Sanitat va insistir que la dimissió del director de Salut, Josep Casals, no ha estat per «desavinences», sinó per motius personals. Àlvarez va admetre que la carta l’havia sorprès però va reiterar que era «una decisió personal» de Casals. A més, el titular de la cartera de Salut va deixar clar que hi ha «un equip de direcció que fa que la feina continuï, i que no hi hagi pressa per fer els canvis». El ministre va afirmar que Casals és «una persona de gran vàlua per al sistema sanitari». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT