PUBLICITAT

Fontaneda

Una pedregada malmet el 90% de la collita de tabac a Fontaneda

Alguns camps es donen per perduts i s’hauran de fresar

Per EL PERIÒDIC

La pedra caiguda a Nagol, recollida per les xarxes de protecció de Casa Beal.
La pedra caiguda a Nagol, recollida per les xarxes de protecció de Casa Beal. | CASA BEAL
Una forta pedregada va malmetre, el passat dimarts, la collita de tabac de Fontaneda, a Sant Julià de Lòria. El fenomen meteorològic va ser molt localitzat a la zona de Fontaneda, malgrat que també va afectar altres punts de la parròquia, com la Rabassa, Aixirivall i Nagol i, en menys intensitat, als nuclis de Juberri, Auvinyà, Canòlich i Aixàs. Segons apunten els pagesos de la zona, la collita de Fontaneda està afectada entre un 70 i un 90%, de manera que hi haurà alguns camps que ja es donen per perduts i s’hauran de fresar. 
 
La pluja caiguda el passat dimarts va ser en forma de pedra a la parròquia de Sant Julià de Lòria especialment. A més de Fontaneda, Nagol també és una altra de les zones on va afectar la pedregada, tal com evidencien les fotografies de les xarxes que Casa Beal té instal·lades per prevenir-se contra aquest fenomen. En les imatges s’observa la gran quantitat de calamarsa que va caure en els seus camps. Es tracta d’una de les poques finques d’Andorra que compta amb aquest sistema per evitar que la pedra malmeti la collita de tabac i de vinya i que tot el procés es completi de la millor manera possible.
 
Amb tot, els afectats encara no han fet les declaracions del mal provocat per la pedra a l’Associació de Pagesos i Ramaders, des d’on el seu president, Xavier Coma, assenyala que la pedregada va ser molt forta però molt localitzada, i que no es té constància de més desperfectes en d’altres punts del país fora de Sant Julià. 
 
La collita a les parròquies centrals / A principis d’aquesta setmana ja s’han iniciat en diversos terrenys els treballs de collita del tabac, però això ha estat principalment a les parròquies centrals. A Escaldes-Engordany ja són visibles els efectes de la collita, amb nombrosos camps ja nets de les fulles del tabac que han estat omplint els terrenys.
 
Amb tot, des de l’Associació de Pagesos aquesta mateixa setmana el seu president, Xavier Coma, ja s’ha manifestat al respecte: «La collida no es fa fins passada la Mare de Déu de l’agost». Això és, doncs, el dia 15 d’agost, però també considera que es pot demorar encara més en el temps, «fins i tot s’allarga el replegament fins a inicis de setembre», segons va calendaritzar en declaracions fetes a aquest mateix rotatiu en l’edició del passat dissabte 6 d’agost . Alguns pagesos per contra han decidit saltar-se el que es considera normal i ja han engegat la recollida dels seus fruits perquè, entre altres coses, la previsió del temps marcava fortes pluges com les que es van registrar durant la tarda del dimarts, que poden anar acompanyades de pedra, tal com ha ocorregut a Fontaneda, amb el perill que això suposa per la pèrdua de tota la producció.
 
La previsió era repetir números / Guiant-se per la meteorologia que ha tingut el país fa pensar que els resultats de producció per a la campanya d’enguany seran similars als del darrer any. Cal recordar que el juny del 2015 van comptar-se més de 242 tones, un increment de gairebé el 2% en un any. Escaldes-Engordany va ser la parròquia on es va donar la major quantitat de producció, seguida de les poblacions encampadana i, a les valls del nord, ordinenca. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT