PUBLICITAT

Canillo

Campanya de sensibilització per eradicar les caques de gos a Canillo

El Comú crea un cens per a mascotes i potenciarà la vigilància als carrers

Per Iván Moure

Un gos en un carrer, passejat pel seu propietari, ahir.
Un gos en un carrer, passejat pel seu propietari, ahir. | Maricel Blanch
El Comú de Canillo vol posar punt i final a la irresponsabilitat d’aquells propietaris que no recullen les caques de les seves mascotes, que pel que sembla, no són pocs. Hi ha nombroses queixes de ciutadans en aquest aspecte i, per això, el passat 3 d’agost es va aprovar un edicte al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra sobre l’Ordinació reguladora de la tinença i del control del animals de companyia en les vies públiques urbanes i rurals de la parròquia. La consellera menor, Rosa Maria Mandicó, va ser comprensiva amb què tenir un animal «és un valor per a les persones» però vist el problema existent, la corporació local vol conscienciar als propietaris «perquè siguin responsables de la seva mascota». Per una parròquia neta i sense conflicte.
 
Com a novetat, a l’article 3 hi ha la creació d’un cens comunal d’animals de companyia per saber quants i quins hi ha a Canillo. «Ara mateix sabem que hi ha més de 500 perquè Govern té un de propi, però sabem que hi ha molts més que no estan declarats i tampoc s’especifiquen els que venen amb els temporers d’hivern», va justificar Mandicó. Una xifra que no van saber calcular, però que es pot arribar tranquil·lament al miler.
 
CINC MESOS PER REGISTRAR L’ANIMAL / De d’ara, el comú de Canillo dóna cinc mesos de marge perquè els propietaris registrin els seus animals i com a obsequi se’ls hi donarà un dispensador de bosses de caques i un clauer amb un número d’identitat. Si això no és prou per evitar trobar-se miccions al terra de l’espai públic, es reforçarà la vigilància en diversos punts, principalment a les zones més afectades: la vall d’Incles i el passeig del riu.
 
D’altra banda, també s’ha afegit a l’edicte (article 4J) que des de les 22.00 hores a les 8.00 no es poden tenir gossos a les terrasses, galeries o espais oberts pel risc a molestar en el descans del veïns.
 
A més, s’ha afegit la prohibició d’animals de companyia al domini esquiable de Grandvalira i només durant la temporada d’hivern –des de l’1 de novembre al 30 d’abril–, ja que es considera un perill tenir els animals alliberats en una zona on és habitual la pràctica d’esquí i randonée, a excepció del gossos de policia i serveis amb funcions a fer, i d’altres com els de ramader i de caça, que en tot cas es podran identificar amb facilitat a través del cens comunal.


Tríptics, pòsters i un vídeo promocional del consell d’infants

 Els nens de la parròquia han estat dels que més preocupats s’han mostrat pel tema de l’abundància de miccions als carrers urbans i públics de Canillo. De fet, des del consell d’infants s’ha ideat la promoció de la campanya a través d’un vídeo, que es difondrà sobretot a les xarxes socials, per conscienciar a la població de la responsabilitat de recollir els excrements de les seves mascotes.
 
D’altra banda, el comú també ha elaborat uns tríptics i pòsters que es distribuiran per tota la parròquia sota el títol ‘Tinença i convivència responsable d’animals de companyia’ amb recordant les obligacions dels propietaris, en el qual s’especifica també la sanció imposada segons la irregularitat comesa. Abans eren sempre de 300 euros, des d’ara s’han desglossat entre 100 i 300. Per exemple, si no has identificat el teu animal, no l’has inscrit correctament o no portin a sobre el document d’identificació o la placa s’ha de pagar el mínim. Si tens un animal amb una perillositat raonablement previsible o el deixes en un espai obert de deu de la nit a vuit del matí, seràs sancionat amb 200. I si t’enxampen sense recollir una caca o passejant amb l’animal lliure en zones infantils, esportives o enjardinades, 300.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT