PUBLICITAT

Andorra la Vella

Estalvi del 5% amb les noves taxes de calor de Soldeu

El canvi permetrà reduir les despeses i ha estat aprovat pels establiments

Per ESTEFANIA GRACIA

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilita, Sílvia Calvó.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilita, Sílvia Calvó. | TONY LARA
El Consell de Ministres va aprovar ahir les tarifes de la venda minorista de calor útil que produirà la central de cogeneració de Soldeu. Amb aquesta producció i les noves taxes es preveu que els usuaris puguin estalviar-se de mitja un 5% en relació a la facturació que tenen actualment. Tot i que com a màxim es calcula que es podrà arribar a un 20% d’estalvi, depenent de les condicions de cada establiment.

Els habitatges o hotels que vulguin formar part d’aquesta nova energia hauran de pagar a l’inici els drets de connexió (67 euros/kw) i després hauran d’abonar la tarifa de consum que escullin.

En un principi, s’han previst dos tipus de tarifes (la curta i la llarga) amb l’objectiu de «donar resposta als diferents perfils de consumidors i usuaris», segons va destacar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

La tarifa de curta utilització (CU), per sota de les 1.425 hores equivalents, s’ajusta millor als clients amb poc consum. Mentre que la tarifa llarga (LU) és aplicable a clients amb factors d’utilització per sobre d’aquest llindar de 1.425 hores equivalents, el terme de potència és més alt respecte a la tarifa de curta utilització, però en canvi el terme variable és més baix i, per tant, com més elevat és el consum més econòmic resulta el preu unitari de la calor, segons va puntualitzar la ministra. Així, «cada client podrà seleccionar la tarifa més adient, tot i que tindrà l’obligació de mantenir-la durant mínim un any».

Interès dels establiments / Calvó va destacar que gairebé tots els establiments de Soldeu i d’Incles han mostrat el seu interès en contractar el servei i ja han permès a FEDA la instal·lació dels bescanviadors que permetran l’accés a la xarxa de calor. 

Avantatges / Aquest nou sistema energètic permetrà eliminar les obligacions de manteniment (calderes, dipòsits, neteja xemeneies, etc.) i el risc d’avaries importants, entre altres. A més, el risc de fuites dels dipòsits és zero i les emissions contaminants també es reduiran. La central de Soldeu estarà operativa a l’octubre.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT