PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La xifra d’entrada de vehicles al pont de la Puríssima supera tota previsió amb 138.000

L’àrea de Mobilitat en calculava un 30% menys des del dissabte 1D fins diumenge passat

Per Iván Moure

Un petit embús al carrer de la Unió en hora punta, un dels dies del pont de la Puríssima d’aquest any.
Un petit embús al carrer de la Unió en hora punta, un dels dies del pont de la Puríssima d’aquest any. | Maricel Blanch
El macropont de la Puríssima ha acabat superant les previsions de les previsions. Una xifra tan inesperada com excel·lent per al turisme del país. Al final són 138.000 els vehicles que han entrat des de dissabte 1 de desembre fins diumenge passat i el que suposa un 17% per sobre dels 125.000 que d’inici s’esperaven i un 10% dels 130.000 que es calculaven des del dimarts, vista l’evolució de visites que s’estava registrant. 
 
Nou dies, a una mitja de 15.333 per cadascun d’ells que superen d’una manera brutal el pont del 2011 –el darrer que havia estat tan llarg–, al qual el dia més fort havia estat de 10.000 vehicles. Cal dir, però, que l’any passat van haver-hi 69.000 entrades en quatre dies, amb una mitjana de 17.250.
 
Les cues per a la sortida, contradient el que reflecteixen els números, no han estat gaire destacables. Des de Mobilitat asseguren que ha estat una operació sortida esgraonada, repartida durant els últims dies, que han ajudat a evitar les aglomeracions i retencions d’altres ocasions. En hores clau, s’habilitava el doble carril en sentit sud des del quilòmetre zero a la frontera del riu Runer que permetia evitar els embussos. Així doncs, diumenge va ser molt plàcid. Cues per sortir d’un màxim de 5 quilòmetres per anar a Espanya i de 2 per anar a França, míseres en comparació amb les de 16 que es van registrar per fer entrar el primer dia –dissabte 1 de desembre– els 18.000 vehicles, en la jornada que més entrades dels nou dies va registrar.
 
Així com Mobilitat manifesta una gran tasca per suportar l’important entrada de vehicles, des de la Unió Hotelera també van fer un balanç «positiu» però amb una satisfacció continguda. Bones xifres, però insuficients. «No tenim les dades del tot tancades però millorem una mica l’any passat, tot i que llavors van ser quatre dies i aquest any nou», assegura el president de la Unió Hotelera d’Andorra, Manel Ara. Al 2015 la ocupació va ser d’un 85%. Dijous, divendres i dissabte han estat els dies de més ocupació, principalment a les parròquies centrals.



Més de 100.000 esquiadors aprofiten les estacions del país
 
Les dues estacions del Principat han sabut treure rendiment al macropont de la Puríssima, la primera prova de foc de la temporada d’hivern 2016-2017. La xifra rebuda no és gens menyspreable: 101.00 usuaris, uns 11.222 al dia aproximadament.
 
73.000 esquiadors han visitat Grandvalira, uns 28.000 més respecte al mateix pont de l’any anterior, de sis dies menys, i mantenint una mitjana diària de 8.000 usuaris i que incrementen el número de dies d’esquí en un 55% respecte la temporada passada.
 
Cal destacar que el Pont de Puríssima d’aquesta campanya, amb nou dies de durada –deu comptant el divendres 31 de novembre–, ha permès als visitants allargar la seva estada i ha afavorit positivament l’afluència de públic. Durant aquest pont, Grandvalira ha enregistrat un gran nombre de visitants dels mercats de proximitat de Catalunya i del sud de França així com de Madrid, el País Basc i València.  
 
El director de l’estació, Alfonso Torreño, va valorar «molt favorablement» aquest començament de la temporada gràcies al gran nombre de visitants i a les condicions de neu i sol durant aquests dies festius, i va destacar que «aquesta bona acollida ens permet preparar amb optimisme l’arribada del Nadal, un altre moment clau de la temporada».
 
Vallnord també ha començat la temporada amb força. 27.906 visitants que superen en 8.000 la xifra de l’any passat en un 30%. El bon temps i els treballs per garantir les previsions d’obertura han estat cabdals aquest remarcable inici de l’hivern, després de no poder obrir ni el cap de setmana del 19 de novembre ni el del 26 del mateix mes, cosa que no es descartava. 9.100 esquiadors han passat pel domini que dirigeix Xabier Ajona, mentre que Pal-Arinsal, terreny de Josep Marticella, ha arribat als 18.741 amb un 60% de les pistes i un 80% dels remuntadors.

PUBLICITAT
PUBLICITAT