PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

272 minuts amb la porteria a zero

Andorra acumula tres partits sense encaixar gols i Koldo té clar per què: «Ens vèiem en una bona línia»

Per Iván Moure

A la dreta de la imatge, Koldo i Ayala donen instruccions a Rebés després del gol contra Hongria, divendres passat a l’Estadi Comunal.
A la dreta de la imatge, Koldo i Ayala donen instruccions a Rebés després del gol contra Hongria, divendres passat a l’Estadi Comunal. | Maricel Blanch
El gol de Zsalai al minut 88 de l’Hongria-Andorra del novembre passat que arrodonia la derrota per va ser l’última vegada que la tricolor perdia i alhora encaixava un gol. Des de llavors, com ja se sap, el combinat que dirigeix Koldo Álvarez acumula la seva millor ratxa de resultats de la història el dia que Ildefons Lima igualava Sonejee com a jugador amb més internacionalitats (106), el dia que Ayala deia adéu a 15 anys defensant la tricolor, però també el dia que es mantenia la porteria a zero per tercera vegada consecutiva. 0-2 contra San Marino, 0-0 davant les illes Fèroe i l’històric 1-0 contra Hongria. Un total de 182 minuts amb la porteria a zero.
 
Curiosament, en aquests tres partits, s’ha produït una transició a la porteria. Ferran Pol va jugar el primer i José Antonio, els altres dos. En el darrer any s’estan repartint els minuts i no hi ha un clar titular. «Hi ha una competència molt forta que fa que tots dos estiguin donant el màxim. Així guanyem tots», va assegurar ahir el seleccionador, conscient de que per a ell, ara mateix, és tot un misteri saber qui perllongarà la ratxa en el pròxim enfrontament, el 31 d’agost vinent a Suïssa.
 
Xus rubio, Ilde lima i Llovera fixes / La línia defensiva gairebé no ha patit canvis, ja que en els tres partits han jugat Xus Rubio per la dreta, Ilde i Llovera com a parella de central, i a l’esquerra han actuat tant Marc Garcia com Moisés. Així que la metamorfosi que ha patit la tricolor s’explica, segons Koldo Álvarez, amb què «ens vèiem en una bona línia». Per al seleccionador, San Marino va ser un punt d’inflexió. «Veníem de donar la cara a Portugal en un partit al qual va tocar patir molt, de posar en problemes Letònia i Suïssa. Així que guanyar 2-0 ens va donar confiança, va donar sentit al que fem, perquè el partit contra Hongria és tan bo com d’altres anteriors, l’únic que ha canviat és que hem après de les errades, hem perfeccionat la feina que fèiem i amb aquell resultat tot té més credibilitat».
 
El cert és que la pilota aturada ha adquirit una altra dimensió. En aquest aspecte s’ha aconseguit reduir al mínim el perill del rival i donar una enorme sensació de perill en les d’atac, tirant de la brillant pissarra d’Igor Labaien. Koldo apunta que «tot es fa com abans» però que ara «tothom té les coses més clares». Assimilades. Cadascú coneix el seu rol i això ajuda a augmentar l’efectivitat. Malgrat tot, el seleccionador va alertar: «En això també tenen molt a veure les ratxes i la sort. Que duri, perquè ho estem fent per treure’s el barret».
 
A tir el rècord de cinc punts / Amb quatre punts, a un està el rècord de punts en una fase de classificació, aconseguit al Premundial del 2006 amb una victòria, la primera de la història contra Macedònia, i dos empats, de nou amb el combinat balcànic i un 0-0 amb la Finlàndia se Sammi Hyppia. La diferència d’èpoques, però, és que llavors hi havien jugadors de pes com els germans Lima, Justo Ruiz, el propi Koldo, Fernando Silva, Ayala o Sonejee, tots ells en plena maduresa i actualment el grups no supera els 24 anys. Alàez, Àlex Martínez, Rebés, Moisés, Xus Rubio i Llovera representen el present i també un futur més que prometedor. «Els joves ara arriben més preparats. Pugen a l’absoluta amb una gran formació internacional, rodatge i amb un sistema de joc ja assimilat perquè totes les seleccions juguem amb el mateix estil».
 
Després d’un dolcíssim cap de setmana, Koldo ja ha passat pàgina. Recorda que no es pot viure del passat i que el pròxim objectiu és «millorar a domicili». Espera Suïssa.


La sub-21 també dona una alegria a Letònia

El cap de setmana és rodó, perquè la sub-21 també tenia partit, dissabte en l’inici del Campionat Europeu 2017-2019 de la categoria, i també va sucar. Sí. Un meravellós empat sense gols a Letònia tot i que hi havia un bon grapat de jugadors que debutaven i que per contra hi havia l’absència d’altres com ara Marc Ferré o Rebés que ja tenen 22 anys i acaben cicle.
 
Més mèrit se li atribueix al punt aconseguit tenint en compte que a l’onze inicial hi havia tres dels herois de la victòria de l’absoluta davant Hongria, menys de 24 hores després de la fita, amb poques hores de son i una marató per carretera i aire. Es tracta de Max Llovera, Alàez i Àlex Martínez, que acabat el partit van marxar sense gaire temps per celebracions per arribar a temps al partit que tenien dissabte a les tres de la tarda.
 
Mala pinta feia el partit quan als cinc minuts de joc, Ciganiks va xutar fora amb tot a favor per inaugurar el marcador. Letònia havia sortit decidit a marcar però es va anar diluint a poc a poc. Una gran aturada de Silverio a xut de Kurtis al minut 27 i un altre xut de Ciganiks fora al 63 va ser l’únic bagatge dels locals en ocasions clares de gol. Andorra gairebé no en va tenir, però es va sortir amb la seva: mantenir la porteria a zero.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT