PUBLICITAT

Andorra La Vella

Fer contraban serà més barat

El Govern rebaixa les sancions molt greus de 300.000 a 6.000 euros

Per ESTEFANIA GRACIA

Un agent efectua un registre de contraban a un vehicle.
Un agent efectua un registre de contraban a un vehicle. | TONY LARA
Els contrabandistes s’enfrontaran a sancions administratives més baixes. Segons va informar ahir el ministre Portaveu, Jordi Cinca, el Govern ha decidit modificar la Llei de control de les mercaderies sensibles, i un dels canvis més notables, serà la reducció dels imports que cal pagar quan es comet una infracció d’aquest àmbit. 
 
Fins ara, les multes en casos de contraban qualificats com a molt greus oscil·laven entre els 150.000 i 300.000 euros, però amb les modificacions, la quantitat es baixarà als 6.000. En relació als casos greus, el pagament era d’entre 30.000 i 150.000 euros, mentre que ara serà de 3.000. I pel que fa als casos lleus, la sanció era d’entre 3.000 i 30.000 euros, però ara passarà a ser de 1.500. 
 
Segons el director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, aquesta reducció permetrà «cobrar» les sancions, ja que fins ara el percentatge de recaptació «era gairebé nul». I és que segons el director, l’import «tant elevat» de les multes feia que la gent es declarés insolvent i llavors era «impossible acabar cobrant». A més, no «es donava compliment a l’objectiu de les sancions, que és dissuadir als contrabandistes». Per tot plegat, Hinojosa considera que amb les noves modificacions es donarà més força a la legislació i que els contrabandistes s’ho pensaran dues vegades a l’hora de cometre les infraccions, «ja que al ser les multes més petites, les hauran de pagar sí o sí». 
 
Altres canvis que es faran en la llei són els horaris. I és que a partir d’ara, només es podran transportar mercaderies sensibles entre les sis del matí i les 12 de la nit, a més, sempre s’haurà de portar una factura on s’identifiqui la quantitat i el destinatari de les mercaderies. 
Així mateix, es variaran els criteris necessaris a l’hora de sol·licitar una llicència. Fins ara, només calia disposar d’un registre de comerç, però amb la modificació, també es demanarà que no es tinguin antecedents penals ni administratius en l’àmbit del contraban. A més, es podrà revocar la llicència si s’incompleix algun dels requisits. 
 
D’altra banda, es canviaran els criteris dels particulars que poden transportar mercaderies sense llicència. Ho podran fer si porten menys de 10.000 cigarretes, menys de 5.000 cigars de menys de tres grams o 2.500 de més de tres grams i si transporten menys de 10 quilograms de picadura de tabac. Tanmateix, només serà obligatori presentar una factura quan el material transportat no superi les 2.000 cigarretes, els 750 cigars o els dos quilograms de picadura, i sempre s’haurà d’especificar el destinatari. 
 
Aquests canvis es complementen amb la modificació del Codi Penal que actualment està en tràmit parlamentari i que té l’objectiu d’endurir les penes relacionades amb el contraban i lluitar amb més severitat contra aquests delictes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT